MMF: Ne odmrzavati plate i penzije

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je da Srbija ne bi trebalo da odmrzava plate u javnom sektoru i penzije do isteka aranžmana sa MMF.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.07.2010.

14:46

Default images

On je naveo da bi trebalo imati u vidu da to zamrzavanje pogađa najugroženije delove stanovništva, zbog čega je potrebno povećati socijalnu pomoć.

"Ne vidimo prostor za veći budžetski deficit da bi se odmrznule plate u javnom sektoru i penzije", ukazao je Lisovolik.

"Ako vlada želi da poveća plate i penzije, mora to da finansira iz nekog izvora. Jedini način da se to finansira je povećanje poreza, a pošto je vlada odlučila da ne podiže poreze, tu vidimo problem", rekao je on.

Komentarišući izjavu ministra ekonomije Mlađana Dinkića da bi odmrzavanje plata i penzija podstaklo domaću tražnju, Lisovolik je istakao da to nije produktivna ideja, jer bi se time uticalo na povećanje inflacije, a ne toliko na ekonomski rast i povećanje zaposlenosti.

On je podsetio da će misija MMF-a prilikom sledeće revizije aranžmana razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije o svim tim pitanjima ističući da, za sada, odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija "nije predlog sa kojim možemo da se složimo".

Lisovolik je naglasio da je zamrzavanje plata i penzija u Srbiji doprinelo kontrolisanju budžetskog deficita, uprkos svemu onome što se događalo na finansijskom tržištu usled krize.

On je ukazao da je tekuća potrošnja glavna oblast u kojoj bi Srbija trebalo da uloži reformske napore, jer u poređenju sa novim članicama Evropske unije ima veliki broj zaposlenih u javnom sektoru i veće izdatke za plate i penzije.

Lisovolik je napomenuo da bi izdatke za penzije, prema zakonu o fiskalnoj odgovornosti, koji je u pripremi, trebalo smanjiti do 2015. godine sa 13 na 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok bi izdvajanja za plate trebalo smanjiti sa 10 na osam odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, globalni oporavak od ekonomske krize skromno će uticati na privredni rast u Srbiji, jer je kod nas učešće izvoza u BDP-u malo, ispod 20 odsto.

"Srpski brod ne tone, ali je u plićaku", istakao je Lisovolik napominjući da je za postizanje njegove pune brzine neophodno sprovesti hrabre reformske poteze - unaprediti poslovno okruženje, završiti "giljotinu propisa", oživeti proces privatizacije i unaprediti infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: