Nikolić: Perspektiva Srbije je u EU

Srbija nema perspektivu ako ne bude članica Evropske unije, izjavio je Tomislav Nikolić po povratku iz Brisela.

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2010.

18:26

Default images

Nikolić, koji je u sedištu Unije razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, rekao je da ga je File uveravao da priznavanje Kosova nije uslov za nastavak evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, u Briselu se razgovaralo i o tome da Srbija treba da uđe "u neku vrstu razgovora" sa privremenim institucijama na Kosovu, ali da ne može da se prejudicira kako će to da izgleda.

Tomislav Nikolić kaže da je, iz razgovora sa Štefanom Fileom stekao utisak da bi odluka Međunarodnog suda pravde mogla da bude osnova za nove razgovore Beograda i Prištine. Nikolić smatra da vlast mora da organizuje javni sastanak sa opozicijom o daljim potezima posle saopštavanja odluke u Hagu.

"Predsednici vlade i države treba da organizuju javni sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i da predsednik Srbije Boris Tadić kaže šta hoće, jer cela Srbija ne zna šta želi njen predsednik'', rekao je lider naprednjaka.

"Generalna skupština UN je, čini mi se, u većini na strani Srbije'', rekao je Nikolić i dodao da u svakom pogledu treba da se poštuje Ustav Srbije, situacija na terenu, Rezolucija 1244 i da iz toga proistekne platforma za pregovore.

''Srbija treba da traži nastavak pregovora o statusu Kosova, a treba da vidi sa kakvim beneficijama bi mogla da očuva sve što je očuvala, da podigne i izgradi sve što do sada nije podigla i izgradila i na Kosovu i celoj Srbiji'', kazao je Nikolić.

Nikolić objašnjava da je u Brisel putovao kako bi održao kontinuitet koji naprednjaci imaju u kontaktima sa evropskim komesarima za proširenje.

Nikolić kaže da Evropska unija deli nezadovoljstvo opozicije zbog reforme pravosuđa, brzine reformi i dometa borbe protiv korupcije. Na pitanje da li se u Briselu dovodi u pitanje njegova evropska orijentacija, odgovara odrečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: