Josipović završio posetu Srbiji

Predsednici Hrvatske i Srbije ocenili su, poslednjeg dana posete Ive Josipovića Srbiji, da je u odnosima između dve zemlje nastupilo novo razdoblje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

20:54

Default images

Hrvatski predsednik je rekao da novo vreme predstavlja zapravo "normalno" vreme posle svega što se događalo u odnosima Srbije i Hrvatske.

Knjiga je za mnoge najbolji prijatelj, pa su dvojica prijatelja, kako su se oslovljavali, predsednik Boris Tadić i Ivo Josipović, odlučili i da obiđu knjižaru "Plato".

Predsednik Tadić je za 2.700 dinara kupio knjigu “Leksikon Ju mitologije”, Josipoviću na poklon.

Predsednici su druženje nastavili u bašti kafića, a potom prošetali Knez Mihailovom ulicom. Većina prolaznika bila je iznenađena njihovom šetnjom.

Zastajali su, posmatrali, osmehivali se, a neki i aplaudirali.

Predsednik Tadić je pozdravio i jednu beogradsku porodicu i kratko popričao sa njihovom decom.

Šetnja je prošla bez ijednog incidenta. Od prolaznika se nije mogla čuti nijedna reč negodovanja, osim jednog Beograđanina koji je bio revoltiran što nije mogao slobodno da šeta kalemegdanskom tvrđavom.

Okruženi obezbeđenjem i brojnim novinarskim ekipama, stigli su do Kalemegdanske terase.

Tamo je sve bilo spremno. Plavi tepih, muzika, raspoloženi umetnici iz Srbije i Hrvatske. Predsednik Srbije iskoristio je priliku i da uzme kameru u ruke i snimi goste.
Tadiæ i Josipoviæ na ''Kalemegdanskoj terasi'' (Tanjug)
Mnogim hrvatskim umetnicima ovo je prva poseta Beogradu posle više do 20 godina.

“Ja sam u Beogradu bila 1989, zadnji put, i pre dve godine sam došla ponovo u Beograd. Zanimljivo je videti puno mojih kolega iz Hrvatske i puno vaših ljudi koje poznajem sa televizije”, rekla je direktorka novinske agencije Hina Smiljana Škugor Hrnčević.

“Pre ovoga sam u Beogradu bio 1989. godine, tada sam bio prvi put ovde i snimao sam operu u kazalištu. Ovo je prilika da se vratim u Beograd”, izjavio je direktor koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", Dražen Siriščević.

Srpski umetnici podsećaju da dobra saradnja nikada nije ni prestajala.

“Mi smo sa 'Lepim selima' bili prvi film koji se snimao u Zagrebu, bila je čuvena premijera 'Rana', tako da je sve ovo neprekinuto prijateljstvo i neki nastavak druženja”, rekao je glumac Zoran Cvijanović.

“Naravno da je ovo važno, važno je da pošaljemo dobru poruku, i mi jesmo prijatelji”, kaže glumac Branislav Trifunović.

“Mislim da smo pomerili stvari koje su bile zacementirane godinama, mislim da smo mnoge predrasude razbili. Da smo stereotipan način nastupanja u politici zamenili drugačijim, vrlo kreativnim”, rekao je Boris Tadić.

“Dragi Borise, dragi prijatelju, došlo je neko novo vreme, znate po čemu to znam? Zato što je video-klip sa mojom akrobacijom niz stepenice najgledaniji”, rekao je Josipović.

Predsednik Tadić je objasnio i detalje tog događaja.

Ovim susretom na Kalemegdanskoj terasi završena je dvodnevna zvanična poseta hrvatskog predsednika Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: