EU postavila 21 uslov Hrvatskoj

EU je postavila 21 uslov koji Hrvatska mora da ispuni, ako do kraja godine želi da zatvori poglavlje Pravosuđe i potpiše pristupni ugovor sa EU.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 19.07.2010.

15:51

Default images

U dokumentu se navodi da se više od 90 posto nerešenih stavki tiče Vlade, politike koju sprovodi i sredstava koja ulaže u treću granu vlasti, piše "Večernji list".

Uslov za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna ljudska prava je javna uprava. Od Hrvatske se, naime, zahteva da depolitizuje državne službe i stvori zakonsku osnovu za stvaranje profesionalne državne službe.

Do kraja godine nameštenici po ministarstvima trebalo bi da budu plaćeni po rezultatima rada, što bi im bilo i merilo za napredovanje.

Osim toga, EU upozorava Hrvatsku i da posebnu pažnju obrati na istrage i sudske postupke u vezi sa zastrašivanjem novinara i nasiljem nad njima, naročito onih koji se bave istraživanjem slučajeva korupcije i organizovanog kriminala.

U dokumentu "EU poziva Hrvatsku da osigura da urednici i novinari ne budu pod političkim pritiskom na državnom i lokalnom nivou".

Potrebno je, takođe, da se poveća efikasnost policije, stoji u dokumentu EU i napominje da će se to postići ako se ona depolitizuje, poradi na većoj profesionalnosti policajaca i ako se imenovanja budu temeljila na rezultatima.

Policiji se prigovara da je nestručna, posebno za predmete finansijskih krivičnih dela. Policiji se zamera i nedovoljno sredstava za rad i loša tehnička opremljenost.

Od Hrvatske se, kako se u dokumentu navodi, traži da potpuno promeni sistem regrutovanja sudija i otvori još i posebnu državnu školu koju će, posle Pravnog fakulteta, kandidati morati da završe.

Među političkim je problemima i potreba za izmenom Zakona o finansiranju političkih stranaka, i to tako da se on proširi i na predizborne kampanje.

Od Vlade se traži da osigura tehničke uslove za rad sudija i tužilaca.

Saradnja sa Hagom je takođe jedan od ključnih elemenata kod zaključivanja tog poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: