Kacin: Posle Islanda, Crna Gora

Evropski parlamentarac Jelko Kacin smatra da bi Crna Gora, nakon Islanda, mogla da bude sledeći kandidat za pregovore sa Evropskom unijom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.07.2010.

15:19

Default images

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom kaže da ako barem jedna zemlja pregovara sa EU, onda je to podrška za sve ostale zemlje u regiji.

"Ako Makedonija neće biti u stanju da se odluči za kompromis oko imena koje bi omogućilo da uđe u NATO i počne pregovore sa EU, onda je Crna Gora kandidat za pregovore", rekao je Kacin "Vijestima".

On je kazao da je Crna Gora mala zemlja, ali da ima dva puta više stanovnika od Islanda.

Slovenački diplomata je ponovio da je Crna Gora ostvarila značajne preduslove u procesu evroatlanskih integracija i da je to izdvaja kao potencijalnog kandidata za pregovore sa EU.

"Od svih zemalja zapadnog Balkana, ako izdvojim na jednoj strani Hrvatsku, a na drugoj Makedoniju, Crna Gora je za sada jedina koja je završila proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa je na osnovu toga i dobila Upitnik EK. Počela je odgovarati na Upitnik i dobila drugu seriju dodatnih pitanja, odgovorila je i na njih i sada ima treći paket tzv. potpitanja sa traženjem specifičnih odgovora. Zato, što se mene tiče, mogu reći da Crna Gora uspešno i uporno napreduje ka statusu zemlje kandidata'', poručio je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: