Nikolić u Briselu: SNS je za EU

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić u Briselu evropskom komesaru Štefanu Fileu predstavili SNS kao stranku posvećenu borbi da Srbija bude član Evropske unije.

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2010.

23:38

Default images

U izjavi za B92 posle sastanka, Nikolić je rekao da je Fileu rekao da je zabrinut što proces evropskih integracija ide sporije nego što bi trebalo.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić razgovarali su u Briselu sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom. Predstavnici naprednjaka dobili su i uveravanje da članstvo u Uniji nije uslovljeno statusom Kosova.

"Mislim da smo potpuno uverili Filea da promena vlasti u Srbiji neće biti problem za EU i da će sva saradnja sa EU moći da bude nastavljena istog časa. Zatražili smo da EU i dalje podržava Srbiju i pomaže joj i danas dok smo u opoziciji i da taj stav ne promeni i kad budemo na vlasti", rekao je Nikolić.

"S druge strane smo saznali da ne postoji nikakav uslov za članstvo koji bi bio povezan sa statusom Kosova i Metohije", kazao je lider naprednjaka.

Kako je navedeno pre sastanka, nije predviđeno da povodom ili posle ovog susreta Filea i Nikolića bude izdato bilo kakvo saopštenje, niti izjava novinarima.

Prema diplomatskim izvorima Unije u Briselu, Evropska komisija je i dosad kontaktirala s vođama ključnih opozicionih stranaka u zemljama s kojima evropska dvadesetsedmorica održavaju važne veze.

Tako je, kako je ukazano, prvak Srpske napredne stranke već ranije u Briselu, takođe nezvanično, razgovarao sa bivšim evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Diplomate u sedištu EU smatraju da je File u razgovoru s Nikolićem dobio jasnije stavove vodeće srpske opozicione stranke o unutrašnjopolitičkom razvoju u Srbiji, kao i o procesu pridruživanja Srbije EU, saradnji u regionu i pitanju Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: