Josipović nastavlja posetu Srbiji

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nastavlja svoju posetu Srbiji. Kako je planirano, on bi tokom podneva trebalo da se susretne sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2010.

23:33

Default images

Najavljeno je i da će u društvu predsednika Tadića, razgovarati sa porodicama izbeglica, povratnika u Hrvatsku.

Tadić i Josipović će se prošetati centrom Beograda, a potom prisustvovati susretu umetnika Srbije i Hrvatske na "Kalemegdanskoj terasi".

Prvog dana posete hrvatski i srpski predsednik saglasili su se da se odnosi dve zemlje popravljaju, ali i da je lista nerešenih problema duga. Kao otvorena pitanja oni su naglasili povratak izbeglica u Hrvatsku, granice, nestale osoba, ali i prava manjina.

Istovremeno, Tadić je precizirao da očekuje da zvanični Zagreb podrži dijalog o rešavanju pitanja Kosova. Od hrvatskog kolege međutim, nije dobio potvrdu da su takva očekivanja realna.

Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić poručili su sa proslave dvadesete godišnjice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da su nacionalne manjine bogatstvo koje povezuje zemlje regiona.

Tadić je ocenio i da su odnosi Srbije i Hrvatske suštinski važni za stabilnost jugoistočne Evrope, dok je predsednik Hrvatske rekao da su "dve zemlje na dobrom putu da reše probleme" iz prošlosti.

Tadić kaže da će uvek biti iskreni saveznik u borbi za interese, identitet i očuvanje posebnosti i kulture Hrvata u Srbiji i Vojvodini.

On je rekao da svaki građanin ima pravo na vlastiti identitet i kulturu i da to niko ne može da mu dovodi u pitanje.

Predsednik Hrvatske je rekao da još nisu rešeni svi problemi iz prošlosti, ali da za njih "nisu krive današnje politike i današnje vlade". On je rekao i da je uveren da će svi ti problemi uskoro biti rešeni i da će uskoro moći da se kaže da više nema razloga da se gleda u prošlost.

On je rekao i da u predsedniku Tadića ima partnera u jačanju politike koja manjine doživljava kao bogatstvo i vezu između država. Josipović je posetio i jedan salaš nedaleko od Subotice gde je razgovarao sa predstavnicima hrvatskih institucija i udruženja u našoj zemlji.

On je tamo izrazio zahvalnost hrvatskoj zajednici na tome da čuva svoj identitet, ali i zbog toga što daju doprinos svojoj domovini Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: