Tadić-Josipović: Rešavati probleme

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović sastali su se u Beogradu. Predsednici očekuju pomak na polju povratka izbeglica i ekonomske saradnje.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 18.07.2010.

10:57

Default images

Nakon problematičnih odnosa u prošlosti Srbija i Hrvatska su ušle u fazu kada zajednički rešavanju probleme, ocenili su, posle susreta, Tadić i Josipović.

Hrvatska će podržati nastavak evropskih integracija Srbije, poručio je Josipović. Srbija očekuje da Zagreb podrži i dijalog o rešavanju pitanja Kosova, dodao je Tadić.

Dolazak Iva Josipovića u Beograd, prva je poseta predsednika Hrvatske Beogradu od 2006. godine, pa se može smatrati istorijskom prokomentarisao je Boris Tadić.

Poseta je ujedno i prvi boravak Ive Josipovića, i ranije čestog gosta Beograda, otkako je izabran za predsednika Hrvatske.

Odnosi između dve zemlje se popravljaju, konstatovali su predsednici ali su se složili i da je lista nerešenih pitanja duga.

Tadić se, posle razgovora sa Josipovićem u Palati Srbija, založio za vansudsko poravnanje i povlačenje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

Tadić je izjavio da se danas kroz formu otvorenih pitanja rešavaju problemi na nivou dve vlade.

On je ukazao da su među tim pitanjima i izuzetno važna, uključujući povratak izbeglica, zaštitu njihove imovine i rešavanje stambenih pitanja, zaštitu pisma i jezika Srba u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama regiona, pitanje kulturnog identita, međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde i definisanja državne granice.

Tadić je ocenio da bi bilo dobro kada bi se vansudskim procesom rešilo pitanje međusobnih tužbi, ali je podvukao da se nikako ne smeju zanemariti sudski procesi protiv krivaca i onih koji su počinili ratne zločine.

Predsednik Srbije je, takođe, ukazao da je izuzetno važno postići atmosferu pomirenja, pronaći nestale i ekshumirati grobnice, i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Srpski predsednik je rekao da je sa Josipovićem razgovarao i o ekonomskoj saradnji, a da predstoje razgovori i o drugim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti infrastrukture.
Sveèani doèek Josipoviæa (Tanjug)
Predsednik Josipović se složio sa Tadićem o tome šta su ključna i otvorena pitanja za obe države, izdvajajući problem rešavanja sudbine nestalih.

On je naglasio da je u tom smislu važno to što će Srbija predati Hrvatskoj dokumenta vezana za događaje u bolnici u Vukovaru za vreme rata.

Josipović se složio sa Tadićem da, kada se radi o pitanju državne granice, treba postići, kako je rekao, možda i "netipični dogovor", ne precizirajući kakve bi prirode on bio, a , dodao je, ukoliko se u tome ipak ne uspe - onda ići na arbitražu. Josipović je naglasio da je sa Tadićem razgovarao i o regionalnim pitanjima, kulturnoj, naučnoj i sportskoj saradnji Srbije i Hrvatske. Dvojica predsednika načelno su podržali ideje o formiranju regionalne fudbalske lige, o čemu možete čitati više na našoj stranici Sport.

Predsednika Hrvatske danas pre podne su ispred Palate Srbija dočekali njegov domaćin predsednik Tadić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i vicepremijer Božidar Đelić.

Hrvatski predsednik će tokom dvnodnevne posete razgovarati i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i drugim srpskim zvaničnicima o otvorenim pitanjima, a susrešće se i sa predstavnicima hrvatske manjine i nevladinog sektora.

Josipović i Tadić su se do danas više puta neformalno sreli - u Opatiji, zatim na samitu u Briselu i na trilateralnom sastanku sa predsednikom Mađarske, a posle i u Bačkom Monoštoru, a poslednji susret bio je u junu, na regionalnom samitu u Istanbulu.

Uoči posete Josipović je u intervjuu Tanjugu ocenio da će njegov dolazak u Beograd predstavljati "veliku stepenicu" i da će rezultirati nizom konkretnih dogovora, a najpre u saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i u ekonomskim odnosima.

Tadić: Doći ću u Vukovar

Ne treba niko da me pozove u Vukovar, sam ću doći, ali nemojte da me požurujete, otići ću kada za to dođe vreme, izjavio je predsednik Tadić.
Doæi æu u Vukovar, poruèio Boris Tadiæ (Beta)
Tadić je ocenio da je Josipović aktivnošću i političkom filozofijom dao ogroman doprinos međusobnom pomirenju, obilazeći mesta stradanja svih naroda u regionu, ne samo iz sukoba sa kraja prošlog veka, već i iz Drugog svetskog rata.

"I sam ću nastaviti takvu politiku", rekao je Tadić i istakao da je u liku Josipovića dobio čoveka koji će sa njim nastaviti takvu politiku.

"Mislim da se tu fantastično, dobro razumemo. To je deo našeg vaspitanja, ličnih vrednosti i razumevanja međunarodnih odnosa i odnosa među narodima", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

"Niko ne mora da me pozove u Vukovar. Sam ću doći, ali će sa mnom biti i moj prijatelj Ivo", izjavio je Tadić.

Predsednici i o mišljenju MSP

Predsednik Tadić izjavio je da od zemalja u regionu očekuje uzdržan stav u vezi sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a predsednik Josipović poručio da se Zagreb neće mešati u to pitanje i izrazio nadu da će Beograd i Priština u saradnji s međunarodnom zajednicom naći rešenje.
Tadiæ i Josipoviæ osvrnuli su se i na predstojeæu odluku suda u Hagu o Kosovu (FoNet)
Josipović je podsetio da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova, ali je poručio i da zvanični Zagreb nema ambiciju da posreduje u rešavanju tog pitanja.

On nije želeo da pre savetodavnog mišljenja MSP govori o tome kako će se Hrvatska poneti prema eventualnim inicijativama Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Hrvatska vlada i Ministarstvo spoljnih poslova će pažljivo pratiti razvoj događaja, rekao je Josipović.

Predsednik Tadić je rekao da Kosovo za Srbiju ostaje južna pokrajina koja nije i nikada neće biti članica UN.

On je istakao da je Srbija spremna za dogovor i za kompromis, ali da ni pod kojim uslovima, niti ucenama neće prihvatiti da direktno ili indirektno prizna nezavisnost pokrajine.

Posle savetodavnog mišljenja MSP Srbija će pred međunarodnim forumima inicirati nastavak razgovora o tom pitanju, najavio je Tadić.

On je naglasio da od zemalja u regionu očekuje da uzmu u obzir šta će biti misljenje Međunarodnog suda pravde, kao i Rezoluciju Srbije u kojoj je iskazano da se mirnim putem i kompromisom nađe održivo rešenje".

Takođe, "očekujem od zemalja u regionu da svojom politikom i ubuduće doprinose politici mira koja obezbeeđuje duguročnu stabilnost", rekao je Tadić.

On je rekao da Srbija nikada i ni pod kojim okolnostima, ni kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali i druge države, ne bi podržala bilo koji akt etničke secesije.

Tadić i Jospiović na proslavi 20 godina DSHV

Predsednici Tadić i Josipović poručili su, na proslavi 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici, da su nacionalne manjine bogatstvo koje povezuje zemlje regiona i garantovali očuvanje njihovog identiteta.
Ivo Josipoviæ i Boris Tadiæ na proslavi 20 godina DSHV-a (Tanjug)
Predsednik Tadić je, obraćajući se članovima hrvatske manjine, izjavio da će biti iskreni saveznik u borbi za interese, identitet i očuvanje posebnosti i kulture Hrvata u Vojvodini.

"U našoj zemlji svaki građanin ima pravo na vlastiti identitet i niko ne sme da mu u pitanje dovede ijednu tačku poimanja vlastitog identiteta. Imamo obavezu da damo sve od sebe kako bi sve kulture i identiteti, pa i hrvatski, postojali u budućnosti u našoj zajedničkoj zemlji", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Hrvatske su suštinski važni za stabilnost jugoistočne Evrope i za očuvanje kulture i budućnosti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

"Odnosi Srbije i Hrvatske su jedan od temalja stabilnosti regiona i zato Srbija podržava što brže integracije u EU i zahvalni smo na podršci koju Hrvatska pruža Srbiji, jer zaslužili smo da svi zajedno budemo pod zajedničkim evropskim krovom", kazao je Tadić.

Predsednik Hrvatske Josipović rekao je da u predsedniku Tadića ima partnera u jačanju politike koja manjine doživljava kao bogatstvo i vezu između država.

"Naše manjine, hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj, imaju posebnu ulogu i značaj, ne samo što kao demokratske države moramo manjinama osigurati prava, već zato što računamo na vas kao most između država", rekao je Josipović.

"Želim da vaša grana i dalje zeleni i cveta i da se tradicija prisutnosti Hrvata u ovoj ravnici očuva i u budućnosti", poručio je Josipović. Predsednik Josipović je ponovio da će Hrvatska, pošto bude primljena u EU, svim sredstvima pomagati integraciju ostalih zemalja regiona.

Na proslavi kojoj je prisustvovalo više stotina vojvođanskih Hrvata, predsednik DHSV-a Petar Kuntić pozvao je koalicionog partnera Demokratsku stranku, kao i institucije domicilne države Srbije i matične domovine Hrvatske da u budućnosti pružaju veću pomoć hrvatskoj zajednici.

"U proteklih 20 godina učinili smo mnogo, ali čeka nas još mnogo posla kako bismo ostvarili stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u Srbiji", rekao je Kuntić.

Josipovićeva poseta Subotici se završava predveče, ali će hrvatski predsednik boraviti u našoj državi i u ponedeljak, kada će imati više sastanaka u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: