Škola tražila samo dinar iz budžeta

Viša tehnološka škola u Šapcu tražila je i dobila jedan dinar iz gradskog budžeta za projekat određivanja koncentracije radona u šabačkim školama.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2010.

11:11

Default images

Na ovaj način škola je želela da obezbedi lokalnu samoupravu kao partnera u projektu i našla je put da to obezbedi kroz minimalnu donaciju iz budžeta.

Za projekat određivanja koncentracije radona u 15 šabačkih osnovnih i srednjih škola, Visoka tehnološka škola obezbedila je 300 hiljada dinara.

Direktor škole Svetislav Lazarev objašnjava da je jedan dinar, koliko je stručni tim tražio iz budžeta grada, bila je pružena ruka za partnerstvo u budućim projektima.

“Opredelili smo se za jedan projekat da bi otvorili put za buduću saradnju sa lokalnom sredinom. Nažalost do sada nismo imali nikakvu saradnju, zakonom je to, doduše, tako i postavljeno, ali smo znali da ima i drugih sredina gde je ta saradnja veoma uspešna”, kaže on.

“Nadamo se da ćemo ubuduće, radom na projektima koji će uslediti, biti u prilici da sarađujemo”, očekuje Lazarev.

Istovremeno, stručni tim Visoke tehnološke škole želeo je da pomogne u saniranju posledica koje radon kao potomak radioaktivnog urana može da ima na najmlađu populaciju.

“Ovo se prvi put radi u gradu, i imamo nameru da radimo i na ostalim mestima. Odnosno, naš je plan da uradimo radonsku kartu grada ili Mačve, u zavisnosti od sredstava koja budemo imali”, kaže profesorka Slavica Ilić.

Načelnik Odeljenja za društvene delatnosti, Nebojša Zelenović, kaže da su u gradskoj upravi shvatili nemeru visokobrazovne ustanove jer je reč o projektu koji će unaprediti kvalitet života u gradu.

“Ovim ja nama na nivou provokacije skrenuta pažnja o čemu lokalna samouprava treba da vodi računa i naravno, mi smo zahvalni na tome. Mislim da je to nešto što treba da se odrađuje na nivou grada godišnje i mi smo spremni da to i finansiramo”, kaže on.

Inače, na konkurs koji je raspisala gradska uprava Šapca za finasiranje projekata koji doprinose unapređenju života, javile su se 44 organizacije.

Osam projekata dobilo million I po dinara, što je polovina obezbeđenih sredstava. Gradska uprava Šapca očekuje da će kroz ove projekte do kraja godine imati prve rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: