"Promeniti politiku prema Sandžaku"

Beograd bi trebalo da sprovodi konstruktivniju politiku prema Sandžaku, ocenjeno je na okruglom stolu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2010.

10:41

Default images

Sonja Biserko smatra da Islamska zajednica i Bošnjaci u Srbiji čekaju da Beograd počne konstruktivniju politiku prema toj manjini.

Bošnjaci su, kako kaže predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, 20 godina bili žrtva represije Beograda i "deo projekta koji se sprovodio u Bosni".

Prema njenoj oceni, problem Sandžaka jedan je od onih koji jasno ilustruju nesposobnost Srbije da reši svoje unutrašnje osnovne probleme, u ovom slučaju svoj odnos prema manjinama i regionalizaciji Srbije.

Sonja Biserko objašnjava da odnos političke elite prema Sandžaku karakteriše odsustvo dugoročne perspektive i podseća da je isključivanje maninskih zajednica iz Srbije dovelo do njihove segregacije.

"Stalno se kreira atmosfera i priželjkuje radikalizacija bošnjačke manjine, a sve sa ciljem da se spreči njeno adekvatno konstituisanje, pogotovo imajući u vidu da bošnjačka manjina nije imala infrastrukturu kao i sve nove manjine u Srbiji na prostoru bivše Jugoslavije, te je zato bilo mnogo lakše njima manipulisati", ocenjuje ona.

Biserko kaže da bi Zukorlića i Islamsku zajednicu, kao jedine stvarne predstavnike naroda u Sandžaku treba prihvatiti kao stvarnost.

Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji smatra da je zaoštravanjem uslova za konstiuisanje Bošnjačkog nacionalnog veća upućena poruka da u Srbiji ne važe ista pravila za sve manjine.

Time je, kako kaže, dat povod Bošnjacima okupljenim oko Zukorlića da oštro reaguju, optuže Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za diskriminaciju i zatraže ostavku Čiplića.

"Meni se čini da je Vlada ignorisala ekonomske prilike na Sandžaku, jer te ekonomske prilike ne rade u korist njezinih koalicionih partnera nego protiv njih, dakle za gospodina Zukorlića koji na sve načine pokušava da diskredituje svoje oponente iz redova bošnjačke zajednice tako što ih prvo optužuje za nacionalnu izdaju i servilnost prema Beogradu, drugi put tako što im prebacuje da su svoje partikularne interese pretpostavili interesima Sandžaka", kaže on.

Domonji pretpostavlja da ni Bošnjačka kulturna zajednica, ni Nacionalno veće, ne žele nove izbore i da će pozvati Bošnjake da ih bojkotuju.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić očekuje da se dogovorom između predstavnika izbornih lista konstituiše Nacionalni savet Bošnjaka.

Ukoliko se dogovor ne postigne, Antić je najavio da će biti formiran privremeni organ upravljanja, posle čega slede izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: