Tadić: Srbija posvećena reformama

Srbija je u potpunosti posvećena nastavku reformi i evrointegracijama, rekao je predsednik Boris Tadić, nakon sastanka sa belgijskim premijerom Ivom Letermom.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2010.

09:15

Default images

Belgija je, uoči preuzimanja šestomesečnog predsedavanja EU najavila da će tokom mandata nastaviti da podržava evrointegrativne procese država zapadnog Balkana.

Ona je dodala da će insistirati na punoj saradnji Beograda sa Haškim tri bunalom i ispunjavanju preporuka iz poslednjeg izveštaja glavnog tužica tog suda Serža Bramerca.

U Evropskoj uniji veoma pažljivo će se pratiti reagovanja vlasti u Beogradu na mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio je premijer Belgije Iv Leterm.

Tadić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ali će nastaviti napore da Zapadni Balkan postane stabilno i napredno područje.

"Srbija će nastaviti da ulaže napore u pravcu pomirenja koje je jako važno, kao i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, koji su još uvek na slobodi i mi ćemo uraditi sve da ih uhapsimo i pošaljemo u Haški tribunal“, rekao je Tadić.

Belgija od Srbije očekuje dalje snažne reforme i pozitivnu, pragmatičnu i konstruktivnu politiku u regionu. Belgijski premijer je posebno pohvalio odgovor srpskih vlasti na problem sa azilantima koji je nastao nakon ukidanja viza za građane Srbije za putovanja u zemlje Šengenskog sporazuma.

"Ubeđen sam da je budućnost Srbije i celog Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Iskoristio sam priliku da se zahvalim gospodinu Tadiću što je prisustvovao komemoraciji u Srebrenici i na poruci koju je poslao svojim dolaskom u Srebrenicu“, kaže Leterm.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije, belgijski premijer najavio je novi važan sporazum između belgijskog trgovinskog lanca "Delez" i "Delta Maksija", a moguće je da će, za početak, biti dogovorena prodaja Tempo tržnih centara, posle čega bi mogla da usledi kupovina do 50 odsto udela u "Maksiju".

Portparolka belgijskog trgovinskog lanca potvrdila je da je ta firma zainteresovana za tržišta Balkana, ali je odbila da dalje komentariše informaciju o "Delta Maksiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: