“Mladić slao ministre među svinje“

Bivši ministar pravde Republike Srpske izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu da general Ratko Mladić nije poštovao civilne vlasti RS.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.07.2010.

15:26

Default images

Nekadašnji ministar RS Momčilo Mandić izjavio je da Mladić nije poštovao ni Karadžića, i da ga "niko nije mogao smeniti".

Kao primer "samovolje" komandanta Vojske RS prema civilnim organima, Mandić je naveo da je general Mladić 1993. "uhapsio deset ministara", među kojima je bio i ministar odbrane Mićo Ninković, i "poslao ih u Han Pijesak da desetak dana hrane svinje".

Na pitanje predsedavajućeg sudije O Gon Kvona zašto Mladić nije bio smenjen, Mandić je odgovorio: "Posle izvesnog vremena od početka rata, niko u RS nije mogao smeniti generala Mladića, zato što bi on uveo vojnu upravu i sve civilne institucije ukinuo".

Napomenuo je da je bilo govora o smenjivanju Mladića, ali da "to nije bilo moguće, jer bi izbila pobuna".

Karadžić je danas prepodne završio unakrsno ispitivanje Mandića, a tužioci su u nastavku suđenja izveli svog sledećeg svedoka, sarajevskog lekara Milana Mandilovića.

Mandilović je rekao da je Sarajevo bilo 44 meseca u opsadnom stanju, koje je ostavilo posledice i na fizičko i na psihičko stanje stanovništva.

Mandilović, koji je tokom celog rata radio u bivšoj vojnoj bolnici u Sarajevu, rekao je da su uslovi bili veoma teški, jer su granate padale na bolnicu, kao i snajperska i druga paljba.

"Bolnica je granatirana 44 meseca, koliko je rat trajao, bolnica je pretrpela oštećanja sa svih strana, a daleko najintenzivnije sa južne strane", naglasio je svedok optužbe, koji je ukazao da su južnu sranu iznad grada kontrolisale snage bosanskih Srba.

Bolnica je, kako je rekao Mandilović, imala tu nesreću da se nalazi na prvoj borbenoj liniji i da je iz pravca Jevrejskog groblja, položaja koji su držali bosanski Srbi, gađana svakodnevno.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, artiljerijske napade na civile u Sarajevu, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: