Bugarska ratifikovala SSP

Bugarski parlament ratifikovao je u Sofiji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2010.

08:20

Default images

Bugarska je prva zemlja regiona, a treća članica Evropske unije koja je ratifikovala taj sporazum.

Bugarska vlada premijera Borisa Borisova predložila je prošle sedmice Sobranju, da ratifikuje SSP Srbije i EU, koji je potpisan 2008. godine.

"Ovaj sporazum predstavlja prvi korak Srbije prema članstvu u EU". dodao je šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov, a prenosi agencija BTA.

Mladenov je rekao na sednici parlamenta da je "najveći strateški prioritet da se zapadni Balkan priključi EU. To će omogućiti i rešavanje nekih regionalnih pitanja".

Predstavnik Koalicije za Bugarsku Meglena Plućijeva izjavila na sednici parlamenta da Bugarska kao članica EU ima odgovornost prema Balkanu.

"Bugarska neće zaboraviti teškoće tokom svog perioda tranzicije i želi da se to iskustvo ne ponovi zemljama zapadnog Balkana", rekla je ona i dodala da je važna politička i ekonomska stabilnost na Balkanu.

Lider ultrancionalističke partije Ataka Volen Siderov je rekao da se zalaže za prijem Srbije u EU, ali da Bugarska treba da postavi svoje uslove i da Srbija promeni svoju politiku prema bugarskoj manjini.

Do sada su SSP ratifikovale Španija i Malta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: