55.000 Poljaka protiv gej parade

Preko 55.000 Poljaka potpisalo je peticiju gradonačelnici Varšave Hani Gronkjevič Valc sa zahtevom da se zabrani evropska gej parada Juroprajd (Europride) 2010.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

20:03

Default images

Juroprajd bi ove subote trebalo da prođe ulicama poljske prestonice.

Proteste gradskim vlastima Varšave protiv evropske parade lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca koja se prvi put održava u jednoj postkomunističkoj zemlji podnelo je takođe šest udruženja građana.

Danas su njihovi aktivisti u Varšavi protestovali protiv evropske gej parade i nazvali je "sramotom Evrope" i upozorili na navodnu pretnju da homoseksualnošću mogu da se zaraze deca koja će biti, kako su rekli, "bombardovana promocijom prljavštine i perverzije".

Kampanju “Stop promociji homoseksualizma u Varšavi“ vode ultrakatolička radikalna udruženja a u okviru nje poslali su Varšavljanima preko 600 000 letaka sa apelom da i oni upute protest gradonačelnici.

Gradske vlasti na čelu sa Hanom Gronkjevič Valc odbile su odlučno bilo kakvu pomisao da zabrane pohod LGBT osoba i Poljaka koji žele da im izraze solidarnost u borbi za pravo da slobodno, bez diskriminacije izraze svoju orijentaciju.

Nedelja ponosa pred Juroprajd 17. jula već je počela u Varšavi 9. jula i u okviru nje učesnike tog festivala LGBT osoba očekuje preko 120 različitih manifestacija.

Danas je u varšavskom hotelu “Hilton“ počeo dvodnevni 3. međunarodni biznis LGBT forum na kome organizatori žele da podstaknu preduzeća da više pažnje posvete populaciji drugačije seksualne orijentacie.

Prema procenama Međunarodne privredne komore, u Poljskoj ima oko 2,4 miliona potencijalnih kupaca homoseksualne orijentacije a svako od njih u proseku ima za troškove 14 500 evra godišnje.

Reč je o dobrostojećim klijentima, vrlo spremnim da troše a izuzetno lojalnim ukoliko se preduzeće pokaže kao predusretljivo i nehomofobno.

"Preduzeća u Poljskoj želela bi da oslove gej klijente, ali tako da ostali za to ne čuju", kazao je poljski predstavnik u međunarodnoj turističkoj asocijaciji homoseksualaca i lezbijki Pjotr Vujćik.

Jedan od organizatora Juroprajda u Varšavi iz poljske Fondacije ravnopravnosti Tomaš Bončkovski upozorio je da su u centralama velikih nadnacionalnih kompanija donete odluke da se investira u gej tržište u Poljskoj, ali da to blokiraju poljske ispostave.

Varšavsku evropsku gej paradu pod punim imenom od velikih preduzeća sponzoriše samo IBM, dok su druga dva najveća sponzora zatražila da ostanu anonimni.

Juroprajd će krenuti centrom Varšave sa 15 ukrašenih alegorijskih vozila i paltformi u podne 17. jula a pohod završava mitingom i zabavom od 18 časova.

Organizatori su prijavili oko 15 000 učesnika, ali nadaju se da bi moglo da ih sa gostima iz inostranstva bude dvostruko više.

Legalno je gradskim vlastima najavljena samo jedna kontramanifestacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: