Jelašić: Niža inflacija

Međugodišnja inflacija u Srbiji u junu bila je 4,2 odsto, što je niže od planiranog, navodi guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.07.2010.

17:41

Default images

Uzrok za to su neočekivani pad cena hrane i niska tražnja, navedeno je u danas objavljenom pismu koje je odlazeći guverner uputio premijeru Mirku Cvetkoviću.

Jelašić se Cvetkoviću obratio u ime Izvršnog odbora NBS, u skladu sa Sporazumom o targetiranju inflacije kao monetarnoj strategiji, koji su potpisali Vlada Srbije i centralna banka.

Kako je navedeno u pismu, očekuje se da se u drugoj polovini godine inflacija vrati u okvire dozvoljenog odstupanja od cilja, a krajem godine da se približi cilju od šest odsto.

Na srednji rok, uz planirane korekcije regulisanih cena, očekuje se da će se inflacija kretati u granicama od 4,5 plus-minus 1,5 odsto u 2011. godini, odnosno od četiri plus-minus 1,5 odsto u 2012, naveo je Jelašić.

Kako se navodi, Izvršni odbor NBS će nastaviti da sprovodi monetarnu politiku u skladu sa postizanjem ciljane inflacije na srednji rok. Izvršni odbor će pratiti sve relevantne faktore inflacije, procenjivati njihov efekat na inflaciju, identifikovati ključne rizike ostvarenja ciljane inflacije i nastojati da na eventualna odstupanja blagovremeno reaguje.

Ostvarivanje ciljanih stopa inflacije i postizanje srednjoročne stabilnosti cena će dati značajan doprinos ostvarivanju makroekonomske stabilnosti i održivom privrednom rastu i zaposlenosti, navedeno je u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: