Obradović:50 miliona za obrazovanje

Evropska investiciona banka obezbedila je 50 miliona evra zajma za unapređenje obrazovanja u Srbiji, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 15.07.2010.

12:24

Default images

"Realizacija tog projekta, koji je na dnevnom redu Skupštine Srbije, trajaće do kraja 2011. godine", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

Prvi deo novca od 23 miliona evra bitćeupotrebljen ove godine za adaptiranje i proširenje škola u kojima nema dovoljno prostora, dok će ostatak biti upotrebljen za unapređenje škola u sledećoj godini.

Ministar prosvete je danas sa gradonačelnikom Čačka Velimirom Stanojevićem potpisao ugovor o finansiranju besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u tom gradu.

Stanojević je rekao da će Grad finansirati udžbenike za učenike prvog razreda na teritoriji Ccačcka, za šta je iz gradskog budžeta izdovjeno 3,5 miliona dinara, dok će udžbenike za učenike drugog razreda obezbediti Ministartvo prosvete.

Ministar prosvete je najboljim đacima osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga uručio poklone, paletu sa ugraviranim likovima najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije, kao i knjigu o njima.

Poklone je dobilo 12 učenika iz srednjih škola u Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici, kao i 34 učenika osnonvnih škola u tim gradovima.

Obradović je, zajdno sa rukovodstvom Ccačka, obišao i gradilište novog dečijeg vrtića za smeštaj 400 dece predškolskog uzrasta.

Investicija, koju finansira Ccačak iz gradskog budžeta, vredna je 120 miliona dinara, a vrtić treba da bude završen do novembra.

Srednjoškolci bi da budu kuvari

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je najveće zanimanje srednjoškolaca za obrazovne profile kuvara i tehničara za bezbednost saobraćaja.

Posle nedavnog upisa, pokazalo se da je popularan i obrazovni profil medicinske sestre i bankarskog radnika.

"Takve odluke potvrđuju da su đački roditelji postupili krajne pragmatično, jer su procenili da će im se deca kada završe školovanje zbog ovakvog izbora životnog poziva lakše zaposliti", rekao je Obradović. O

n je dodao da je oko 85 odsto kandidata uspelo da se upiše u neku od tri škole koje su poželeli da pohađaju, a radi prilagođavanja školskih programa stvarnim potrebama, uvedena su 62 nova obrazovna profila.

Ministar Obradović je za iduću godinu najavio značajna ulaganja u skolsku infrastrukturu. Za poboljšanje standarda u obrazovanju, u dogovoru sa SavetomEvrope, računa se na povoljan kredit od 50 miliona evra, od čega je 27 namenjeno za podizanje novih školskih zgrada.

"Molim novinare da raščiste i jednu nepotrebnu zabunu. Reč je o takozvanom đačkom dinaru. Odluku o uvođenju đačkog dinara donosi samo Savet roditelja, ali ona nije obavezujuća. Niko ne može uslovljavati ni roditelje, ni đake prilikom upisa ili izdavanja raznih dokumenata time da li su uplatili đački dinar", rekao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: