Nuklearni fizičar se vratio kući

Iranski nuklearni fizičar Šahram Amiri stigao je u Teheran, gde su ga dočekali porodica i zamenik ministra spoljnih poslova Hasan Kašavi.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

10:46

Default images

Amiri je nestao u junu 2009. godine na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji, a prema njegovim rečima, oteli su ga američki i saudijski agenti i odveli u Ameriku.

On se u ponedeljak obratio odeljenju pakistanske ambasade koja zastupa interese Irana u Vašingtonu i tražio da bude vraćen u svoju zemlju.

Američki zvaničnici su tek u utorak potvrdili da se Amiri nalazi na teritoriji SAD. Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je on "svojom voljom boravio u SAD i da je slobodan da ode".

Amiri je po dolasku u Teheran jutros izjavio da nije radio na iranskom nuklearnom programu.

"Nemam ništa s Natancom i Fordom (mesta na kojima se obogaćuje uranijum). To je izmišljotina američke vlade da bi se izvršio pritisak na Iran", rekao je Amiri novinarima na teheranskom aerodromu.

On je dodao da nema nikakve poverljive podatke.

"Nisam se bavio nikakvim istraživanjima o nuklearnom programu. Ja sam običan istraživač na Univerzitetu i ne znam nikakve poverljive informacije", rekao je Amiri.

On je novinarima kazao da će detalje o svom boravku u SAD izneti kasnije, ali i dodao da "ima neke dokumente koji dokazuju da nije bio slobodan u SAD i da je stalno bio pod kontrolom agenata američkih obaveštajnih službi".

Vašington post je u svom internet izdanju kasno sinoć javio da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) Amiriju platila pet miliona dolara za podatke o iranskom nuklearnom programu, a da je on za tu agenciju radio više od godinu dana.

Njegov slučaj su iranski zvaničnici često pokretali tokom prošle godine, ali Vašington se nije oglašavao. Dobio je "na značaju" javno tek nakon što su iranske vlasti odlučile da optuže tri američka autostopera uhvaćena u julu prošle godine na
iransko-iračkoj granici.

Zamenik šefa iranske diplomatije Hasan Kašavi kazao je da nema nikakve veze izmedju povratka Amirija i slučaja tri američka stopra koji tvrde da su greškom zalutali u Iran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: