Tadić u Belgiji: EU, Kosovo, Delta

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Belgije Iv Leterm složili su se danas u Briselu da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 15.07.2010.

09:13

Default images

Leterm je ukazao da je za davanje Srbije statusa kandidata za prijem u EU nužno postići jednoglasnost zemalja-članica.

Leterm, premijer Belgije koja je predsedavajuća EU, ocenio je da Srbija intenzivno sprovodi evropske reforme, unapređuje saradnju s Tribunalom u Hagu, i regionalnu saradnju.

Iv Leterm je rekao da očekuje dalju pozitivnu, pragmatičnu i konstruktivnu politiku Srbije u regionu i naveo da je s Tadićem razgovarao i o osetljivim pitanjima, rekavši da je jedno od njih Kosovo.

Boris Tadić je naveo da je Srbija potpuno posvećena evropskim reformama i pomirenju u regionu.

Tadić je rekao da zahvaljuje premijeru Letermu za govor u Srebrenici propšlog vikenda i podvukao da je Srbija rešena da učini sve za saradnju i stabilizaciju regiona i zato će nastaviti da ulaže sve napore da se uhapse preostali hašski optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Vlasti u Srbiji su rešene da to učine ne samo zbog uslova koje se postavljaju za integraciju u EU, već i zbog toga da se u Srbiji uspostave sve norme i vrednosti, rekao je Tadić.

Na pitanje novinara da li Beograd ima rok za hapšenje Ratka Mladića, Tadić je kratko uzvratio "to je juče".

Leterm je rekao da je veoma zahvalan vlastima Srbije za veoma efikasno rešavanje problema tzv. lažnih azilanata koji su se pojavili početkom ove godine kada je EU ukinula vize za državljane Srbije.

Premijer Belgije je izjavio je i da će se veoma pažljivo pratiti reagovanja srpskih vlasti na mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Takođe, danas su šefovi diplomatija Srbije i Belgije, Vuk Jeremić i Steven Vanakere, danas su u Briselu potpisali međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju.

Sporazum "Deleza" i "Delte"?

Predsednik Srbije Boris Tadić i belgijski premijer Iv Leterm danas su u Briselu potvrdili rešenost za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Belgije.

Leterm je najavio "idućih sati ili idućih dana jedan novi važan sporazum".

Agenciji Beta saznaje u belgijskim poslovnim krugovim da je reč o praktično dogovernom sporazumu belgijske kompanije za masovnu distribuciju prehrambenih artikala i svakodnevnih potrepština Delez (Delhaize) i kompanije Delta iz Srbije.

To podrazumeva dolazak te moćne belgije multinacionalne firme na tržište Srbije.

Tadić je rekao da je Srbija, kao i druge zemlje regiona, pogođena finansijskom krizom, ali je podvukao da je u Srbiji uspostavljena makroekonomska stabilnost i da javni dug zemlje nije visok.

Srbija, međutim ima strukturne probleme i očekuje značajne investicije iz EU i Belgije, naveo je on.

Belgija podržava evrointegracije Balkana

Predsednik Srbije Boris Tadić započeo je radnu posetu Belgiji susretom sa predsednicima oba doma belgijskog parlamenta.

Tadić se sastao sa predsednicima belgijskog Senata, Armanom de Dekerom, i Predstavničkog doma, Patrikom Develom, a potom je sa njima obišao zgradu belgijskog parlamenta i upisao se u "zlatnu knjigu" Skupštine Belgije, rezervisanu za utiske stranih državnika.

Belgija je, uoči preuzimanja aktuelnog šestomesečnog predsedavanja Evropskoj uniji najavila da će tokom svog mandata nastaviti da podržava evrointegrativne procese u državama zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

Puna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom i ispunjavanje preporuka iz poslednjeg izveštaja glavnog tužica tog suda Serža Bramerca takođe su pitanja na kojima će Belgija nastaviti da insistira.

Belgija je, uz Holandiju, u prošlosti bila članica EU koja je najeksplicitnije uslovljavala evropski put Srbije okončanjem saradnje sa Haškim sudom.

Predsednik Srbije Boris Tadić proteklog vikenda je, po drugi put, prisustvovao komemoraciji žrtvama zločina u Srebrenici i ponovio da kao predsednik Srbije neće odustati od traganja za preostalim krivcima, pre svega za Ratkom Mladićem.

Predsednik Tadić će u okviru posete Belgiji prisustvovati u toku dana potpisivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju, koji će potpisati ministri spoljnih poslova Srbije i Belgije, Vuk Jeremić i Stiven Vanaker.

U delegaciji Srbije je i vicepremijer Božidar Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: