Država izdaje prostor ispod cene

Prema saznanju B92, država gubi velike potencijalne prihode niskim cenama poslovnog prostora koje izdaje u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

15:24

Default images

Naime, u glavnom gradu, država je vlasnik više od pet hiljada lokala, koje na eksluzivnim lokacijama i u strogom centru, izdaje za čak deset puta nižu cenu od tržišne.

Ako uđete u prodavnicu u Knez Mihajlovoj, velika je verovatnoća da će to biti lokal jednog od trojice biznismena - Miroslava Miškovića (Delta), Milije Babovića (Fešn kompani) ili poslanika Nove Srbije Mladena Grujića (Srbijateks).

Jedan od načina na koji su dolazili do državnih lokala je licitacija, na kojoj je početna cena retko prelazila početnih 954 dinara po metru kvadratnom. Međutim, do najvećeg broja privlačnih lokacija najčešće su dolazili kupovinom propalih društvenih preduzeća, koja su od ranije imala pravo zakupa.

"Napravi se aneks da, oni samo nastave na isti period trajanja ugovora ali se ne produžava tog dana nego se produžava do dana isteka ugovora prethodnika. Znači sa njima nije napravljen novi ugovor, nego su nastavili stari ugovor da koriste", kaže Jelena Jevtović Karamata, direktorka JP "Poslovni prostor Stari Grad".

Tako je kompanija Delta pravo zakupa tri državna lokala u Knez Mihajlovoj stekla kupovinom Narodne radinosti. Grujić je u jedan broj lokala ušao kupovinom Srbijateksa. Ugovori o zakupu koje imala društvena preduzeća najčešće su sklopljeni na 20, 30 godina ili na neodređeno.

Ako korisnici uredno plaćaju zakup, država nema načina da raskine ugovore. Ono što nije jasno zašto država, odnosno Opština Stari grad, u najprometnijoj trgovinskoj ulici u Beogradu ne uskladi cene svojih lokala sa tržišnim.

Prodavci koji rentu plaćaju privatnim vlasnicima lokala u Knez Mihajlovoj nisu želeli da govore u kameru, ali su nezvanično da mesečno plaćaju od 100 do 150 evra po kvadratu. Dakle, oni koji koriste državne lokale poput Miškovića, Babovića, Grujića, plaćajuju bar deset puta manje državi nego što plaćaju prodavci koji prostor iznajmljuju od privatnika.

"Svi zakupci koji su pre 1998. godine a i njihovi pravni sledbenici mogu da plaćaju te cene po cenovniku. Nisu svi zakupci postali naši zakupci preko javne licitacije. Pre 1998. godine postajala je po aktima zvaničnim mogućnost da se neposrednom pogodom zaključe zakupci i tek se 1998. godine prešlo na ovo novo rešenje o određivanju zakupaca", kaže Karamata.

"Razlog što nam se čini da je na nekom mestu niska cena može da bude i posledica da je ugovor već neko vreme na snazi, a u vreme zaključenja ugovora je to bila realna tržišna cena. Vremenskim protokom došlo je do toga da ona u jednom trenutku izgleda nerealno", kaže Srboljub Panić iz Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Sam Mišković, kako saznaje B92, pet puta više naplaćuje zakup u tržnom centru "Delta siti" nego što plaća državi u Knez Mihajlovoj. Prema saznanjima B92, cena metra kvadratnog u Delta Citiju mesečno iznosi 55 evra za manje lokale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: