Bugarska: Optužen bivši premijer

Bugarsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg premijera Sergeja Staniševa zbog nestanka sedam poverljivih izveštaja tokom njegovog mandata.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

15:03

Default images

"Kancelarija tužioca u Sofiji podigla je optužnicu protiv Sergeja Staniševa... zbog gubitka sedam dokumenata", navedeno je u saopštenju tužilaštva.

U saopštenju se navodi da je od sedam nestalih dokumenata, tri pripremila Nacionalna agencija za bezbednost, dva ministarstvo unutrašnjih poslova, jedan ministarstvo odbrane, a jedan NATO.

Tužilaštvo nije želelo da se izjašnjava o tome šta misli da se dogodilo sa nestalim dokumentima, kao i da otkrije više detalja o njihovom sadržaju, koji, kako kaže, predstavlja državnu tajnu.

Stanišev, koji je bio na čelu bugarske vlade od 2005. do 2009, a sada je lider vodeće opozicione Socijalističke partije, okarakterisao je optužbe kao politički motivisane.

"Nema sumnje da istražni organi i kancelarija tužioca rade pod ogromnim pritiskom izvršne vlasti. Oni sprovode njeno političko naređenje", rekao je Stanišev.

Premijer Bojko Borisov, koji je na toj dužnosti nasledio Staniševa, izjavio je da nestali dokumenti sadrže detalje o kriminalu i korupciji u zemlji.

Borisov je prošlog oktobra rekao da je najmanje devet poverljivih izveštaja o kriminalu, korupciji, krijumčarenju i jačanju energetskog uticaja Rusije nestalo iz kancelarije vlade tokom mandata njegovog prethodnika.

Ukoliko sud utvrdi njegovu krivicu, Stanišev bi mogao da bude osuđen na dve godine zatvora ili novčano.

Bugarska vlada desnog centra nalazi se pod velikim pritiskom da pokaže opipljive rezultate u borbi protiv korupcije pre nego što Brisel ovoga meseca iznese izveštaj o napretku Sofije.

Neuspeh da ubedi izvršno telo EU da može da uspostavi vladavinu zakona, mogao bi da dovede u pitanje pristup Bugarske oko 11 milijardi evra pomoći EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: