Obradović: Upis protekao u redu

Upis u srednje škole protekao je u redu, 85 odsto učenika upisalo se po jednoj od prve tri želje, rekao je danas ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

14:51

Default images

On je naveo da je najtraženije zanimanje za školsku 2010/11. godinu kuvar u ogledu.

Obradović je podsetio da je ovo bila poslednja godina polaganja kvalifikacionog ispita za upis u srednje škole i da će đaci od naredne godine imati završni ispit.

Žarko Obradović je rekao da je blizu 77.000 đaka raspoređeno, a da nešto manje od 4.000, koji su završili osnovnu školu, nije nastavilo srednjoškolsko obrazovanje.

Među njima su mladi koji su školovanje nastavili u privatnim školama, jedan broj otišao je u inostranstvo, a neki su odlučili da prekinu dalje školovanje, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je broj žalbi na kvalifikacionim ispitima iznosio 0,26 odsto i da su se kandidati uglavnom žalili na bodovanje.

Kada su u pitanju najtraženije škole i profili, u beogradskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi ove godine je za jedno mesto kuvara u ogledu konkurisalo blizu sedam kandidata, rekao je Obradović.

Traženo je i zanimanja tehničar za bezbednost saobraćaja, i u kragujevačkoj Politehničkoj školi na jedno mesto konkurisalo je 6,7 đaka, rekao je on, dodajući da su mladima interesantna i zanimanja medicinska sestra tehničar, farmaceutski tehničar, administrator računarskih mreža i tehničar drumskog saobraćaja.

Obradović je naveo da su i ove godine pojedine škole pokušavale da upis uslovljavaju određenim novčanim iznosom, savetujući roditelje da takve škole prijave Ministarstvu prosvete.

Prema rečima predsednika Republičke upisne komisije Bogoljuba Lazarevića, 30 učenika ni nakon drugog upisnog kruga završenog 12. jula, nije upisalo nijedan profil i oni će moći do 1. septembra da se upišu u školama u kojima je ostalo slobodnog mesta.

Lazarević je naveo da ove godine nisu pupunjena mesta u muzičkim ni baletskim školama.

U muzičkim školama popunjenost je 73 odsto, u baletskim 80 odsto, za razliku od velikog interesa u filološkim i matematičkim školama, rekao je Lazarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: