Loznica traži pomoć Vlade

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović obratio se Vladi Srbije tražeći pomoć za ublažavanje posledica elementarnih nepogoda u tom gradu.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

12:57

Default images

Šteta izazvana prošlomesečnim elementarnim nepogodama u lozničkom kraju iznosi oko 180 miliona dinara.

Petrović je danas izjavio Tanjugu da je na teritoriji Loznice elemementarnim nepogodama, pre svega poplavama, najvećim delom prošlog meseca, pričinjena neposredna šteta od 179,6 miliona dinara, a iznos je približan posledicama poplave u lozničkom kraju 2001. godine.

Prema njegovim rečima, komisije, koje je formirala Gradska uprava, na terenu su detaljno utvrdile vrste i obim pričinjene štete, koja na poljoprivrednom zemljištu iznosi 172,8 miliona dinara i 6,8 miliona dinara na građevinskim objektima.

Zbog izlivanja Jadra i svih drugih reka na teritoriji Loznice, od 23. do 28. juna, pod vodom je bilo 2.100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Tada su poplavljena i 83 domaćinstva kojima je naneta i šteta na stambenim i ekonomskim objektima naveo je gradonačelnik.

On je podsetio da je loznički kraj bio zahvaćen i olujnim nevremenom praćenim gradom, dok su poplavama prethodile obilne kiše tako da su aktivirana mnogobrojna klizišta, usled čega je došlo do velikih oštećenja stambenih i ekonomskih obekata i puteva.

Pričinjena je šteta u 35 mesnih zajednica, a organizovanim delovanjem Gradskog štaba za vanredne situacije, predstavnika mesnih zajednica, članova Gradskog veća i pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašsnjih poslova, sprečne su veće posledice, ocenio je Petrović.

Velikom broju domaćinstava je pričinjena ogromna šteta zbog čega je, posebno najugroženijima, što pre potrebna novčana pomoć pošto ona daleko premašuje raspoloživa sredstva gradskog budzeta koji, kao i kod drugih, zbog opšte ekonomske situacije, prati deficit, rekao je Petrović.

Gradonačelnik Loznice se krajem juna obratio pismom predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću u kome je za najugroženija domaćinstva pogođena elementarnim nepogodama tražio hitnu novčanu pomoć u iznosu od 35 miliona dinara.

Do sada je Loznica, radi ublažavanja posledica prouzrokovanih elementarnim nepogodama, dobila četiri mioliona dinara, koje je uplatilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, neveo je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: