Nova strategija SAD protiv side

Američka administracija objavila je nacionalnu strategiju borbe protiv side.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.07.2010.

09:34

Default images

Cilj je da se u narednih pet godina za četvrtinu smanji godišnji broj novoinficiranih HIV-om.

Sekretarka za zdravlje Ketlin Sibilius izjavila je na konferenciji za novinare da je cilj Bele kuće da nove infekcije budu što ređe, a da istovremeno oni koji su inficirani imaju neometeni pristup visoko kvalitetnoj nezi koja produžava život i oslobođena je stigme i diskriminacije.

U strategiji se, između ostalog, traži intenziviranje napora za prevenciju HIV-a u zajednicama gde je bolest najviše skoncentrisana – među Afro-Amerikancima, Hispano-Amerikancima, zavisnicima od droga i homoseksualcima.

U njoj se naglašava i značaj većeg obrazovanja i naučno dokazanih pristupa u biomedicini i oblasti ponašanja kako bi se smanjilo širenje bolesti, uključujući korišćenje kondoma, apstinenciju, testiranje na HIV i pristup sterilnim iglama i špricevima.

Procenjuje se da je oko 1,1 milion Amerikanaca zaraženo HIV-om, a da se svake godine zarazi još oko 56 000. Svaki peti nije svestan da je zaražen.

Cilj strategije je i da se do 2015. godine među zaraženima na 90 odsto poveća broj onih koji to znaju.

Sibilijusova je najavila da je 30 miliona dolara namenjeno za razvoj kombinacije preventivnih metoda.

Takođe se traži od administracije zadužene za lekove da prioritetno razmotri nove testove na HIV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: