Prijava protiv direktora Prvog maja

Poreska uprava podnela krivičnu prijavu protiv T.P, direktora “Prvog maja“ iz Pirota, zbog sumnje da je utajio porez i falsifikovao službene isprave.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.07.2010.

09:18

Default images

Time je T.P, kako je saopšteno iz Poreske uprave, oštetio republički budžet za 22 343 243 dinara.

Kako se navodi, Poreska uprava je, u koordinaciji sa MUP-om i policijskom upravom u Pirotu, krivičnu prijavu protiv T.P. podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu.

T.P. je u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza po odbitku, od januara do maja 2008. godine, izvršio isplatu dela neto zarada zaposlenim radnicima putem ugovora o asignaciji sa tekućeg računa privrednog društva "Prvi maj - plus" iz Pirota na tekuće račune zaposlenih u iznosu od 31 809 641 dinara, a u poslovnim knjigama privrednog društva isplate zarada evidentirao kao kamatu zbog neblagovremene isplate istih, pri čemu je neosnovano umanjio obavezu za obračun i plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 21 689 675 dinara.

T.P. je u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza, od januara do decembra 2008.godine, u poslovnim knjigama privrednog društva na prihode ostvarene pružanjem usluga smeštaja u svom objektu - hotel "Stadion" u iznosu od 2 675 045 dinara, obračunao PDV po stopi od 8 posto umesto od 18 posto, čime je u poreskim prijavama prikazao manju obavezu za obračun i plaćanje PDV u iznosu od 267 513 dinara.

Takođe, od septembra do novembra 2008.godine, T.P. je u poreskim prijavama iskazao i neosnovano iskoristio pravo na odbitak prethodnog poreza u iznosu od 386 055 dinara, iako nije imao prava na isti iz razloga što je kao uvoznik odnosno korisnik dobara po jedinstvenoj carinskoj ispravi privredno društvo "Prvi maj - plus", koje ima pravo na odbitak prethodnog poreza prilikom uvoza, a ne privredno društvo “Prvi maj".

Na opisani način prijavljeni je izbegao obračun i plaćanje PDV-a u navedenom iznosu.

Krivično delo falsifikovanje službene isprave T.P. je izvršio na taj način što je sačinio, svojim potpisom i pečatom overio, poreske prijave podnete nadležnom poreskom organu neistinite sadržine.

Pomenutim radnjama prijavljeni je oštetio budžet Republike Srbije za iznos od 22 343 243 dinara, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: