Francuska zabranila burke

Francuski parlament doneo zakon kojim se zabranjuje prekrivanje lica u javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

08:38

Default images

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je zakon o zabrani nošenja vela koji potpuno pokriva lice i telo.

Zakon predviđa novčanu kaznu od 150 evra za ženu koja je nosi, a do godinu dana zatvorske kazne i 30 000 evra za onog ko ženu primorava da je nosi, što se udvostručuje ako je u pitanju maloletnica.

Istraživanje francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazalo je da u toj zemlji, u kojoj živi više od pet miliona muslimana, manje od dve hiljade žena nosi burku, a većina njih svojom voljom.

Nacionalna skupština Francuske Republike izglasala je Zakon o zabrani pokrivanja lica u javnosti.

Predlagači zakona su članovi Unije za narodni pokret (UMP), stranke predsednika države Nikole Sarkozija, koji je juna 2009. godine objavio da u Francuskoj ”nema mesta za burku”.

Poslanica u UMP-a u Donjem domu Nacionalne skupštine, Berenžer Poleti, smatra da se usvojenim zakonom ne stigmatizuje islam.

“Ovaj zakon ne stigmatizuje islam, nego osuđuje burku, koja nije s religijom povezana odeća, već simbol represije”, kaže poslanica Poleti.

Zakon je usvojen sa samo jednim glasom protiv. Pre toga, poslanici opozicione Socijalističke partije (SRC) su napustili zasedanje u znak neslaganja, ali ne zato što se protive zabrani, već se protive obimu zabrane - oni traže da se zabrana odnosi ja javne institucije: škole, državne objekte, bolnice...

Poslanik SCR-a Bruno Le Ruz smatra da bi zakon u formi u kojoj je usvojen mogao da izazove kontraefekte.

“Trebalo nam je sredstvo koje je neoborivo, efikasno, koje neće biti predmet kontroverzi. Vlada je otišla predaleko s tekstom zakona, koji bi mogao da bude cenzurisan, i mogao da pruži izgovor najekstremnijim zajednicama u našoj zemlji da kažu da su pobedili Republiku, koja je htela da im nametne zabranu”, smatra on.

Zakon tek treba da prođe Senat i Ustavni sud. Zagovornici zakona, poput predsednika poslaničke grupe UMP-a Žan-Fransoa Kopa, tvrde da brane principe Republike.

“Ovim zakonom smo, zabranivši nošenje burke, pokazali da postoji duboka protivrečnost između nošenja burke i vrednosti Republike”, poručio je Kop.

Republiku od 64 miliona stanovnika čini i 5 miliona muslimana, što je najveća muslimanska populacija u Evropi. Francuski muslimani su zabrinuti. Istine radi, druga vrednost za koju se Francuzi jednako vatreno zalažu je jednakost polova.

I dok mnoge žene u Francuskoj nose marame, kritičari tvrde da lice potpuno prekriva svega dve hiljade žena i to svojom željom.

“Mislim da svako ima pravo da radi šta želi. Ako imaju problem s burkom, neka angažuju policajke da one proveravaju identitet. Tako se radi u arapskom svetu. I mi tamo imamo probleme zbog burke”, kaže jedna Parižanka.

Lice na javnom mestu mogu da sakriju samo vozači motorcikla, radnici koji moraju da nose maske. U suprotnom, sledi kazna od 150 evra sa osobu pokrivenog lica, i čak 30 000 evra za osobu koja ju je na to naterala. Slične zabrane postoje u Španiji i Belgiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: