Sada Slovenija optužuje Trifunovića

Tužilaštvo u Murskoj Soboti optužilo je oficire bivše JNA, generala Vladu Trifunovića i pukovnika Berislava Popova za zločine nad civilima u Sloveniji 1991.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

00:26

Default images

Kako je rečeno u Okružnom javnom tužilaštvu u Murskoj Soboti, glavna rasprava protiv Trifunovića i Popova biće održana 28. i 29. oktobra ove godine.

Trifunović i Popov optuženi su zbog toga što je general Trifunović kao komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje podređenom pukovniku Popovu da zaposedne granični prelaz s Austrijom na teritoriji Slovenije.

General bivše JNA Vlado Trifunović bio je optužen i u Srbiji i Hrvatskoj.

U Srbiji je, odlukom Višeg suda u Beogradu od 18. marta, obustavljen krivični postupak protiv generala Trifunovića, nakon sto je Vrhovni sud Srbije u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je Trifunović, bivši komandant Varaždinskog korpusa, zbog predaje kasarne osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

U Hrvatskoj je tokom devedesetih godina general Trifunović pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

Trifunović i Popov o optužbama

Srbija, Hrvatska i Slovenija su tokom proteklog perioda bile u raznim političkim razmiricama, pa i oružanim sukobima, ali su se po jednom pitanju dobro slagale – sve tri zemlje su u nekom trenutku podigle optužnicu protiv generala bivše JNA Vladimira Trifunovića.

"Srbija, Hrvatska i Slovenija mene složno progone ili su progonile iako su bili istovremeno u sukobu - političkom, ekonomskom i vojnom. Samo su složni da mene progone", rekao je Trifunović povodom informacije da će mu u Sloveniji na jesen biti suđeno za zločin nad civilnim stanovništvom.

"I sada kada me je Srbija formalno oslobodila, poništila sve presude protiv mene i proglasila me da sam nevin, Slovenija se aktivirala da mi sudi, iako je Slovenija vodila istragu od jula 1995. sve do proleća 1998. i u proleće 1998. podnela optužnicu", naveo je on.

Trifunović je rekao da je odgovorio na slovenačku optužnicu koju je dobio u drugoj polovini 1998, ali da njemu nikada na to nije stigao odgovor.

"Napisao sam da nikakav zločion nisam počinio, da član krivičnog zakona - oni mene sude po krivičnom zakonu SFRJ - mene uopšte ne dotiče. Ja ništa iz tog člana nisam mogao skriviti", rekao je Trifunović i naveo da nije dobio ni kontakt s advokatom koji mu je dodeljen po službenoj dužnost.

Popov, koji je procesuiran zajedno sa Trifunovićem i u Hrvatskoj i u Srbiji, rekao je da vest o optužnici iz Slovenije nije ništa novo i da je on to očekivao.

"Suštinski smo radili kao legitimna i legalna državna institucija. Ništa to nije bilo na svoju ruku. Ništa to nije bilo nelegalno. To je išlo po odlukama naših rukovodećih organa po liniji komandovanja od najviše do najniže instance", rekao je Popov.

Popov je, povodom suđenja po zakonu bivše SFRJ, rekao da se "sve može kad se hoće".

"Podesi se, prilagodi se kad treba, onda sude po zakonu bivše SFRJ, a kad treba onda sude po njihovom zakonu", rekao je Popov.

"U suštini nikakvog zločina nema i nismo počinili. To je i do sada istragom utvrđeno. Međutim, pošto se radi uglavnom o politički motivisanim optužniciama, onda nas ni ne čudi što se tako postupa i što se tako nastupa", rekao je Popov i naveo da je iz Srbije saslušan "gotovo beznačajan broj svedoka".

Trifunović i Popov su rekli i da se ništa nije promenilo otkada su oslobođeni optužbi u Srbiji.

"Sve je ostalo po starom. Ja sam i dalje u hotelu i dalje primam smanjenu penziju i dalje mi ne daju nikakve troškove i zaostatke. Uglavnom i daljem imam status isti kao da mi je osuđujuća predsuda još na snazi. Jedino što imam saznanje da je presuda ukinuta na bazi toga što su ustanovili nadležni normalni ljudi, pravnici, da ja nisam kriv, da sam nevin", rekao je Trifunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: