Belfast: Više od 50 povređenih

Više od 50 povređenih policajaca, veliki broj zapaljenih automobila i otpad, bilans je nasilja koje je prethodne dve noći uzdrmalo Severnu Irsku.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

11:22

Default images

Sukobi su izbili posle marša u ponedeljak pripadnika probritanskog Narandžastog reda, koji čine protestanti, javile su danas agencije.

Pojedini putevi u tom delu Velike Britanije danas su bili zatvoreni, a odlazak zaposlenih na posao otežan.

Policija Severne Irske saopštila je da je u neredima, koji su trajali dve noći posle marša povređeno 55 policjaca, od kojih je jedna žena policajac zadobila veoma teške povrede glave i vrata nakon što je pogođena ciglom, preneo je AP.

Policija i političari optužuju disidente Irske Republikanske Armije za organizovanje nasilja, koje je usledilo posle marša oranžista, parade kojom britanski protestanti obeležavaju pobedu nad irskom katoličkom manjinom u 17. veku.

Policija je saopštila da je nasilje koje je ispoljeno 12. jula "potpuno neprihvatljivo".

U operaciji uklanjanja barikada koje su na ulice postavili irski nacionalisti u pokušaju da blokiraju put učesnicima marša, učestvovalo je 100 policajaca, na koje su okupljeni bacali kamenice i molotovljeve koktele.

Parade oranžista svake godine izazivaju zategnutost u odnosima sa katolicima.

Prošle godine, učesnici ovog događaja, takođe, su napali policiju kamenicama i flašama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: