Dva hapšenja u Prištini

Euleks je u Prištini jutros uhapsio Fahredina Gašija, u okviru istrage za počinjene ratne zločine u junu 1999. godine, prenose prištinski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

11:17

Default images

Gaši je prvi uhapšeni u slučaju Nazima Blace, koji je u svojstvu egzekutora, javno govorio o političkim ubistvima na Kosovu nakon rata.

Gaši se, prema navodima medija, javno usprotivio optužbama Blace da je učestvovao u ubistvima i mučenjima političkih protivnika. Euleks je naveo u saopštenju da je uhapšeni iz Lipljana i da je u toku pretraga njegove kuće.

Hapšenje su obavili pripadnici Euleksovog Izvršnog policijskog odeljenja. Istragu sprovodi Euleksova policija pod nadzorom kancelarije specijalnog tužioca Kosova (STRK).

"Slučaj Blaca" pokrenut je posle javnog istupa Nazima Blace, koji se predstavio kao član egzekutorske grupe tajne Obaveštajne službe Kosova koja je, posle rata, prema njegovom iskazu, činila politička ubistva po nalogu vrha Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Posle javnog iskaza, Blaca je u kućnom pritvoru.

Uhapšen i savetnik u Ministarstvu zdravlja

Euleks policija uhapsila je političkog savetnika u Ministarstvu zdravlja Kosova Iljira Toljaja.

On je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i sticanje nezakonite imovinske koristi, prenose prištinski mediji.

Toljaj je u vreme ministra Aljuša Gašija bio stalni sekretar Ministarstva zdravlja, a promenom ministra postavljen je za savetnika. Na čelu tog Ministarstva je Bujar Bukoši, zvaničnik Demokratskog saveza Kosova. Hapšenje savetnika u Ministarstvu zdravlja potvrdila je u saopštenju portparol Euleksa Karin Limdal, ne navodeći identitet uhapšenog.

Toljaj je, prema navodima iz Euleksa, uhapšen u okviru krivične istrage utaje poreza.

Hapšenje su obavili Euleks policija i specijalna jedinica kosovske policije za borbu protiv korupcije.

Obavljeni su pretresi na tri lokacije u Prištini, uključujući i kancelariju Univerzitetske klinike. Pretrese je odobrio Euleksov pretpretresni sudija, a istragu sprovodi Euleksova policija pod nadzorom kancelarije Specijalnog tužioca Kosova (STRK).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: