Novi "čep" na dnu Meksičkog zaliva

Stručnjaci "Britiš petroleuma" (BP) postavili su noćas novi poklopac iznad bušotine na dnu Meksičkog zaliva.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.07.2010.

11:12

Default images

Krajnji cilj tog manevra je da se, posle 83 dana, u potpunosti zaustavi isticanje nafte u more, što je dovelo do najveće ekološke katastrofe u istoriji SAD.

Manevar je započet u subotu, kada je robot podmornica, na dubini od oko 1,5 kilometar, skinula stari poklopac i polako počela da postavlja novi, koji treba bolje da naleže i potpuno spreči isticanje nafte.

To je, istovremeno, značilo da je nafta ovih dana ponovo slobodno isticala u more.

Prethodni poklopac, takođe uz pomoć robota podmornice, postavljen je 4. juna na oštećenu cev, iz koje je nafta nekontrolisano isticala od 20. aprila, kada je na platformi ispred obala Luizijane došlo do eksplozije, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Procene su da je dnevno iz te bušotine isticalo 1,5 do 2,5 miliona galona nafte, od čega je stari "čep" uspevao da sakupi oko milion galona.

Novi "čep" biće već od utorka kontrolisan i testiran da li može da izdrži pritisak nafte i gasa, izjavio je admiral Obalske straže Ted Alen, koji je na čelu vladinog tima za krizu u Meksičkom zalivu.

Poklopac će biti testiran zatvaranjem tri odvojena ventila i blokiranjem isticanja nafte. BP ne želi da se to dogodi naglo, da ne bi došlo do nove eksplozije.

Ako sve bude teklo po planu, nafta će i dalje isticati, ali će BP moći da je pokupi i smesti u brodove usidrene iznad bušotine.

Jedan od tih brodova, "Heliks prodjuser", počeo je u ponedeljak da radi, pa će za par dana moći da prikupi oko milion galona nafte dnevno.

Sa novim "čepom" preko izvora nafte, i sa "Heliks prođuserom" u punoj funkciji, BP će moći da sakupi 2,5 do 3,4 miliona galona dnevno, što praktično znači svu naftu.

To, ipak, ostaje privremeno rešenje za katastrofu u kojoj je do ponedeljka, prema najgrubljim procenama federalne vlade, u more isteklo između 89 i 176 miliona galona nafte.

Za trajno rešenje potrebno je da se naprave još dve bušotine na istom podmorskom naftnom polju. Prva od njih treba da bude završena do sredine avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: