Vašington priznao da je Amiri u SAD

Američke vlasti su prvi put priznale da se iranski naučnik Šahram Amiri nalazi na tlu SAD, ali i demantovale da je otet od strane tajnih službi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.07.2010.

23:41

Default images

"Amiri je u SAD došao svojom slobodnom voljom i slobodan je da ode", izjavila je državna sekretarka Hilar Klinton.

Iranske vlasti su optuživale SAD da su kidnapovale Amirija dok je bio na hodočašću u Saudijskoj Arabiji.

Amiri se nalazi u iranskom odeljenju pakistanske ambasade. Pošto Vašington i Teheran nemaju diplomatske odnose, iranske interese u SAD zastupa pakistanska ambasada.

Klintonova je u obraćanju novinarima rekla da je na Amiriju da odluči da li će da ostane u SAD ili da se vrati u Iran.

"To je odluka koju samo on može da donese. Nasuprot tome, Iran i dalje drži tri mlada Amerikanca protiv njihove volje i ponavljamo naš zahtev da oni budu oslobođeni na humanitarnoj osnovi i da im se dozvoli da se vrate porodicama", rekla je Klintonova.

Ona je govorila o tri američka autostopera koji su uhapšeni u Teheranu u julu 2009. godine pod optužbom za ilegalni prelazak granice.

Na pitanje da li je iznenadno pojavljivanje Amirija i najava njegovog povratka u Iran neka vrsta dogovora o "razmeni" Teheranom, odrečno je odgovorio portparol Stejt departmenta Filip Krauli.

On je, takođe, odbacio tvrdnje da je Amiri otet i dodao da američke vlasti pomažu Amiriju oko dobijanja dokumenata za tranzit preko trećih zemalja na putu za Iran.

Krauli je, u tom kontekstu, pomenuo slučaj bivšeg agenta FBI-ja Roberta Levinsona, koji je nestao u Iranu 2007.

"Tražili smo od Irana mnogo, mnogo puta informaciju o njemu i još je nismo dobili", rekao je portparol Stejt departmenta.

Američki mediji konstatuju da je toj slučaj prebegavanja nuklearnog stručnjaka, koji je izjalovio, ikoji bi mogao da predstavlja neprijatnost za SAD i njihove napore da dođu do podataka o iranskom nuklearnom programu.

Analitičar Majkl Rubin, koji je stručnnjak za Iran, izjavio je da očekuje da Teheran izvuče propagandnu korist iz celog slučaja, pogotovu ako se Amiri pojavi na televiziji i kaže da je bio otet.

"Jedino što je izvesno u ovom haosu je da je CIA dobila jaje u lice. Oni ili uhvate beskorisnog tipa koga odluče da oslobode, ili omogiće korisnom naučniku da pobegne", rekao je Rubin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: