Izvinjenje Karađorđevića?

Princ Nikola Petrović, praunuk crnogorskog kralja Nikole, zatražio je od srpske i jugoslovenske dinastije Karađorđević da se javno izvini Petrovićima.

Izvor: Beta

Utorak, 13.07.2010.

13:25

Default images

On je dodao da bi takav potez Karađorđevića "omogućio jedno istorijsko pomirenje".

"Uvek sam smatrao da bi javno izvinjenje Karađorđevića dinastiji Petrović Njegoš za nedostojno ponašanje njihovih predaka prema našoj porodici 1918. godine , bio jedan častan gest sa njihove strane", izjavio je princ Nikola Petrović za današnje podgoričk Vijesti.

Princ Nikola je kazao da sa Karađorđevićima nema gotovo nikakve odnose i da je samo davno nakratko sreo nekoliko članova dinastije
Karađorđević.

Nikola Petrović, po zanimanju arhitekta, koji radi i živi u Parizu, rekao je da je ponosan zbog toga što titula princ ima "poseban značaj" u Crnoj Gori, ali da on ima "jedno moderno viđenje" te titule.

"Ja lično imam jedno moderno viđenje te titule, gde je glavni princip princip korisnosti, biti arhitekta jedne nove ekološke kuće Crne Gore", rekao je Nikola Petrović.

On je kazao da "ime Petrovića Njegoša pripada Crnogorcima", a ako je njegovo prisustvo poželjno u zemlji, to je jedino u smislu učešća u njenoj rekonstrukciji i vraćanju njenim tradicionalnim vrednostiam.

Princ Petrović je poručio da neće učestvovati u proslavama povodom stote godišnjice proglašenja Crne Gore za kraljevinu, koje se pripremaju za kraj ovog leta, ako ne bude rešeno "pitanje moralne rehabilitacije" dinastije i ako "pitanje restitucije dobara ne bude našlo jedan pravedan odgovor".

Praunuk kralja Nikole je kazao da nije na njemu da on kaže šta bi hteo od imovine svojih predaka, već da zvanična Crna Gora treba da predloži "časno i pravedno kompromisno rješenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: