Grčka odbila da izruči Vilovskog

Vrhovni sud Grčke odbio je zahtev Srbije za ekstradiciju Simeona Vilovskog i on je pušten na slobodu, izjavio je za B92 njegov branilac Branislav Tapušković.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

14:03

Default images

Prema njegovim rečima, Vrhovni sud Grčke smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje. Ministarstvo pravde Srbije navodi da nije zvanično obavešteno o ovoj odluci.

Raščinjeni sveštenik SPC Simeon Vilovski našao se na slobodi, nakon što je Vrhovni sud Grčke prihvatio njegovu žalbu.

Njegov branilac Branislav Tapušković objasnio je da presuda suda u Solunu, po kojoj je Vilovski terbalo da bude izručen Srbiji, nije mogla da opstane.

Kako je rekao, uz zahtev za izručenjem, grčkim pravosudnim organima poslat je samo zahtev za sprovođenje istrage i nikakva dodatna dokumenta koja bi pokazala opravdanost izručenja.

"Pre nedelju dana bilo je to suđenje a danas odluka da se zahtev za izručenje odbija kao neargumentovan", kazao je Tapušković.

"Mi smo im dostavili dokaze izvođenje tokom istrage ovde, i sud je rešio kako je rešio, dakle nijedan dokaz nije postojao za ono što se nalazi u zahtevu za sprovođenju istrage i sud je to glatko odbio", naveo je on.

"Naravno, Ministarstvo pravde Grčke može u sve to da se umeša", kazao je Tapušković.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu poveo je istragu protiv Vilovskog, ali i vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog, koji se nalazi u pritvoru, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra iz fonda Eparhije raško-prizrenske namenjenih rekonstrukciji manastira na Kosovu.

Odlukom Srpske pravoslavne crkve Vilovskom je nedavno oduzet monaški čin i vraćeno mu je svetovno ime.

Ministarstvo nije obavešteno

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da još nije dobilo zvanično obaveštenje od nadležnih organa Grčke o statusu zahteva za izručenje bivšeg anhimandrita Simeona Vilovskog, osumnjičenog u Srbiji za zloupotrebu službenog položaja.

Molbu za ekstradiciju Vilovskog Srbiji Ministarstvo pravde je uputilo Grčkoj, nedugo po njegovom hapšenju u Solunu 11. marta, po poternici srpskog Interpola.

Ministarstvo navodi da nije, niti će komentarisati sudske odluke kao ni postupke.

I u Višem sudu u Beogradu kažu da su za odluku grčkog suda čuli od novinara i da ne mogu da reaguju dok ne dobiju zvaničnu informaciju.

Vilovski je posle hapšenja izvesno vreme bio u kućnom pritvoru u Solunu da bi u Atini potom proveo više od mesec dana čekajući odluku Vrhvnog suda Grčke.

Ostaje samo suđenje u odsustvu?

Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo, međutim, nije optimista da će se Vilovski naći u Srbiji.

“Država u ovom slučaju može da organizuje suđenje u odsustvu, ali kao i svako suđenje u odsustvu to je pomalo besmislena situacija”, rekao je Ćirić.

“Donosite presudu koja je praktično neostvariva, jer se onaj koji bude osuđen neće nikad pojaviti u zemlji u kojoj je osuđen, tako da to stoji samo kao mrtvo slovo na papiru”, kaže on.

“Pretpostavljam da mogućnost revizije uvek postoji, ali to verovatno neće biti baš tako često u praksi, pa ni u ovom slučaju”, zaključio je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: