"Realno je da grejanje poskupi"

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je da bi bilo realno da grejanje poskupi sa 60 na 77 dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

15:51

Default images

Najavio je da će određeni broj toplana u Srbiji zatražiti takvo poskupljenje.

"Dobar deo zahteva toplana da grejanje poskupi već postoji kod lokalnih samouprava, koje odobravaju poskupljenje grejanja, a očekujemo da će još neke toplane zatražiti povećanje cena toplotne energije", rekao je Stojanović.

On je napomenuo da u Srbiji postoji veliki raskorak između cena toplotne energije i cena energenata koje stalno rastu, i naveo da su cene grejanja u Srbiji trenutno u proseku oko 60 dinara po kvadratnom metru, a da bi, zbog rasta cene energenata, trebalo da iznose oko 77 dinara po kvadratu.

Stojanović je naveo da toplane za isporučene energente trenutno duguju oko 9,1 milijardu dinara, zbog nemogućnosti da naplate dugove za grejanje, ali i dodao da očekuje da će, i pored problema sa kojim se toplane suočavaju, naredna grejna sezona u Srbiji uspešno započeti.

"Sve nadležne smo upozorili sa tom situacijom i očekujemo da ćemo početkom septembra naći rešenje, kako bi uspešno i na vreme počela grejna sezona u Srbiji," rekao je Stojanović.

On je ocenio da lokalne samouprave snose deo odgovornosti za uspešan početak grejne sezone.

Kako je rekao, ako ne mogu da odobre poskupljenje grejanja, onda treba da plate dugove prema toplanama iz svog budžeta.

Stojanović je naglasio da se toplane zalažu za dugoročno rešenje tih problema, koji bi mogli biti rešeni kada bi cenu toplotne energije u Srbiji obračunavala Agencija za energetiku, kao nezavisno regulatorno telo, jer se cena grejanja na taj način određuje u najvećem broju zemalja Evropske unije.

Tada bi, kako je istakao, cena toplotne energije bila realna i menjala bi se u skladu sa promenom cena energenata.

On je dodao da se Udruženje toplana zalaže i za prelazak na naplatu grejanja prema potrošnji, što bi dovelo do racionalizacije u potrosnji toplotne energije.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije rekao je i da će ove godine u remonte toplana i njihovu pripremu za sledeću grejnu sezonu biti minimalno investirano jer, kako je kazao, postoje toplane koje jedva mogu od svog priliva naplate da plate račune za isporučene energente.

To su, prema njegovim rečima, toplane u Trsteniku, Boru, Majdanpeku, Novom Pazaru, Priboju i drugim gradovima, koje su i tokom prošlogodišnje grejne sezone imale probleme sa isporukom energenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: