"Spor Grčke i Makedonije je rešiv"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je u Skoplju da se makedonsko-grčki spor može rešiti i time će biti otvoren put Makedonije ka EU i NATO.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

14:53

Default images

Hrvatsko-slovenački granični spor može biti primer za rešavanje, ali je, ipak, različit od onog koji imaju Makedonija i Grčka, izjavio je Josipović.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov rekao je da se optimizam međunarodne zajednice za skoro rešavanje spora oko ustavnog imena Makedonije temelji na učestalim susretima makedonskog i grčkog premijera.

Ivanov i Josipović su na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli da obe zemlje imaju zajednicki interes, a to je evropska perspektiva čitavog Balkana.

Hrvatska je pred vratima EU i kao članica Unije produžiće politku koju praktikuje i sada - a to je puna podrška za ulazak svih zemalja koje tome teže u EU I NATO i to će biti glavna aktivnost Hrvatske u njenoj spoljnoj politici, istakao je Josipović.

On je ukazao i na značaj razvoja dobrih odnosa sa susedima i sim zemljama u regionu.

Ivanov smatra da dobri međususedski odnosi zavise i od tretmana manjinskih zajednica, a Hrvati u Makedoniji i Makedonci u Hrvatskoj su, kako je rekao, most povezivanja obe države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: