Sejdiu: Nema pregovora o statusu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ponovio je da kosovske vlasti sa Beogradom mogu razgovarati o svemu, osim o statusu Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

14:03

Default images

"Sa Srbijom možemo da razgovaramo o svim temama koje su od interesa za dve susedne zemlje, ali nikada o pitanju nezavisnosti Kosova", rekao je Sejdiju.

On je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića i ostale zvaničnike iz Beograda da se distanciraju od grupa koje podstiču napetost i nasilje u severnom delu Kosova.

Tokom govora u kosovskom parlamentu, koji su bojkotovale neke od opozicionih partija, Sejdiju je optužio predstavnike Beograda da su pokušali da poslednje događaje u Kosovskoj Mitrovici - bombaški napad i atentat na poslanika Skupštine Kosova - prikažu kao posledicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Kosova je ocenio da su ideje o promeni granica uvek opasne, a posebno na Balkanu.

"Zagovornici takvih ideja treba da znaju da bi takav eksperiment otvorio Pandorinu kutiju za ceo Zapadni Balkan jer bi se takva pitanja lako mogla otvoriti u svim državama ovog regiona", kazao je Sejdiu.

On je ocenio da je Kosovo uspelo da tokom dve i po godine nezavisnosti ostvari odlučujuće korake u izgradnji institucija: ima Ustav, zakone, Ustavni sud, Obaveštajnu agenciju i Bezbednosne snage, sve u skladu sa planom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Prema njegovim rečima, obezbeđeni su i najviši standardi u zaštiti ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

"Danas sa ponosom možemo reći da je Kosovo uspelo da obezbedi opštu stabilnost, svakako ne bez problema i izazova, dok je naša zemlja postala faktor aktivnog doprinosa miru i stabilnosti u regionu", rekao je predsednik Kosova.

Sejdiu je ocenio da Srbija nastavlja sa "destruktivnim odnosom prema Kosovu, kako bi se sprečio proces daljeg priznanja nezavisnosti"

"Mi smo sigurni da nezavisno od toga što izgleda da ima prepreka, (proces) ne može da se zaustavi, pošto su sloboda i nezavisnost naše zemlje mnogo jači od naših protivnika, dok je proces nezavisnosti nepovratan", rekao je Sejdiu.

Predsednik Sejdiu je govorio i o mnogim problemima institucija i građana Kosova i ukazao da su ostvarivanje reda i zakonitosti među najvažnijim zadacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: