Pomen žrtvama u Bratuncu

Polaganjem venaca i osvećenjem spomen-krsta na Vojničkom groblju u Bratuncu je obeleženo 18 godina od stradanja Srba tokom rata u BiH.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.07.2010.

09:11

Default images

Venac je u ime vlade Republike Srpske položio premijer Milorad Dodik, koji je upozorio na selektivnu pravdu kada su u pitanju srpske i muslimanske žrtve.

Dodik je rekao da ne prihvata da je u Srebrenici izvršen genocid nad Bošnjacima, a da je u Bratunac došao da oda poštu svim žrtvama.

On je naveo da niko ne spori činjenicu da su u Srebrenici nastradali Bošnjaci, ali je očigledno ignorisanje činjenice da su na prostoru Podrinja nastradali Srbi u kontinuitetu što govori o kreiranju istine koja to nije i nepravde.

"Značaj koji se daje ovim događajima (Srebrenici i Bratuncu) od strane međunarodne zajednice, govori o selektivnoj pravdi", rekao je Dodik, dodavši da je neodrživ princip po kome su jedni samo žrtve, a drugi samo zločinci.

Dodik je rekao i da ono što se dogodilo u Srebrenici za njega nije genocid.

"Ako je bio genocid onda se desio ovde u Podrinju i ovde su stradali ljudi, a za to su odgovorni pojedinci. Ukoliko su učestvovale institucije bile su zloupotrebljene", rekao je on.

Obeležavanju u Bratuncu, kome je prethodilo polaganje venaca i paljenja sveća na grobljima u mestima Biljača, Sase i Zalazje, prisustvovalo je više hiljada građana.

Vence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Jadranka Berajić, zamenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kris Benet, delegacija skupštine RS i veća naroda RS, izaslanik predsednika RS Duško Ćetković.

Među prisutnima je bila i delegacija Srpske napredne stranke predvođena zamenikom predsednika te stranke Aleksandrom Vučićem koji je rekao da je delegacija naprednjaka došla kako bi se poklonila srpskim žrtvama i da su to radili i pre, a radiće i ubuduće.

U Kulturnom centru u Srebrenici održaće se i duhovna akademija a biće prikazan i film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na ovom prostorima. Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 19 se vode kao nestali.

Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.

Posle podne na Vojničkom groblju u Bratuncu, biće osvećen centralni spomen-krst, služen parastos, položeni venci i zapaljene sveće, a pomen će se održati u crkvi u Srebrenici.

U Kulturnom centru u Srebrenici održaće se i duhovna akademija a biće prikazan i film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na ovom prostorima.

Od maja do decembra 1992. u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.

Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila.

U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica.

Na Božić 1993, združene snage podregije Srebrenica pod komandom Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.

Od 7. do 16. marta 1993. uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo je najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta niko nije do sada odgovarao pred sudovima u BiH.

Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Orića i 2006. mu izrekao zatvorsku kazunu od dve godine zato što nije sprečio zločine nad Srbima.

U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.

Pomen stradalim Srbima na području Bratunca i Srebrenice održava se u organizaciji Odbora za obeležavanje događaja iz oslobodilačkih ratova pri Vladi Republike Srpske.

Baš kao što juče na komemoraciji u Srebrenici nije bilo predstavnika Republike Srpske, ni danas u Bratuncu se neće pojaviti predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: