Cvetković: Pun oporavak 2011.

Građani će prve znake oporavka privrede osetiti u drugoj polovini godine kada se očekuje rast BDP-a i stope zaposlenosti, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

08:05

Default images

Prema njegovim rečima, puni zamah privrede očekuje se sledeće godine.

Cvetković smatra da će građani osetiti boljitak kada rast privrede premaši dva odsto, ocenjujući da će se to na mikro nivou desiti onog trenutka kada počne veće zapošljavanje, što će biti posledica rasta bruto društvenog proizvoda i obrnuto.

"Ja pretpostavljam da bi to moglo da se desi kada naša stopa privrednog rasta premaši dva posto. Mi trenutno u prvom kvartalu imamo između 0,6 i 0,7 posto, u drugom kvartalu nemamo još uvek podatke, ali sigurno je preko jedan posto, neki čak indikatori govore da je blizu dva, ali onog trenutka kada stopa premaši dva posto mi ćemo u suštini početi da se približavamo nekom nivou koji smo imali pre ulaska u krizu", predviđa premijer Cvetković.

Dugoročna strategija, kaže Cvetković, biće u većoj meri usmerena u pravcu stvaranja izvozno orjentisane privrede, jer se time otvara mogućnost da u dugom roku imamo održivi rast.

"Očekujem zaista iznenađenja, ali ne u negativnom, nego u pozitivnom smislu. Želim da kažem da je ovaj rast o kome govorimo fundiran na mnogo boljim osnovama nego što su osnove prethodnog rasta, jer je upravo baziran na rastu industrijske proizvodnje i na rastu izvoza čime se u stvari proširuje naše domaće tržište, tako što se nalaze tržišta izvan naših granica”, dodaje predsednik Vlade Srbije.

U septembru će, kako je najavljeno, biti završen paket antikriznih zakona kao i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, potvrdio je Cvetković, ističući da on ne očekuje prekoračenje tog roka, zbog toga što su nacrti tih zakona već urađeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: