Jukom: Pravila promenjena za BNV

Komitet pravnika za ljudska prava kritikuje Ministarstvo za manjinska prava zbog "očiglednih manipulacija u vezi konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća".

Izvor: B92

Nedelja, 11.07.2010.

00:31

Default images

Neprihvatljiva je promena poslovnika o radu koju je Ministarstvo izvršilo nekoliko sati pred konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća, navodi Jukom.

Ta pravila su važila tokom konstituisanja svih ostalih nacionalnih veća, navodi se u saopštenju Jukoma, kao i organizacija UrbanIn i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

"Izjava Petra Antića, visokog zvaničnika Ministarstva, povodom promene poslovnika o radu da je Ministarstvo odlučilo da se neke odredbe poslovnika izbace, kao i da je odredba koja uređuje da je za verifikaciju mandata nacionalnog saveta potrebna dvotrećinska većina umesto ranije proste većine dodata 'u cilju stabilnosti i specifičnosti bošnjačke nacionalne manjine' je vređanje zdravog razuma", navodi se.

Takođe, "tvrdnje da je došlo do falsifikovanja pojedinih dokumenata, tj. blanko ostavki dodatno unose nemir".

"Zbog svega navedenog, od nadležnih državnih organa, uključujući i tužilaštvo, zahtevamo hitno ispitivanje krivične odgovornosti pojedinaca iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava zbog zloupotrebe službenog položaja i drugih krivičnih dela, kao i pokretanje postupka po nedavno usvojenom Zakonu protiv diskriminacije, kako bi se utvrdila konkretna odgovornost i time sprečilo dalje zaoštravanje situacije i potezi koji dodatno destabilizuju ovaj regio", zaključuje se na kraju.

Podsetimo, juče je Bošnjačka kulturna zajednica optužila ministre Svetozara Čiplića i Rasima Ljajića da su organizovali "falsifikovanje potpisa dvojice delegata na navodnim ostavkama"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: