"Poseta Srebrenici akt pomirenja"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da je njegov odlazak u Srebrenicu akt pomirenja i izgradnje mostova među narodima.

Izvor: B92

Subota, 10.07.2010.

21:30

Default images

Prema njegovim rečima, svi oni koji nisu zadovoljni stanjem, trebalo bi da najpre pogledaju odakle smo pošli počev od poslednje decenije prošlog veka.

"Mnogo toga je učinjeno posle 5. oktobra (2000), nije bilo lako izvršiti istorijske promene i sada bi trebalo ohrabriti ljude kako bismo nastavili započeto", naglasio je Tadić.

"Sinoć sam došao iz Crne Gore, putujem u Srebrenicu u želji da izgradim mostove prijateljstva i razumevanja među narodima u regionu. Istovremeno se zalažem i za izgradnju onih pravih mostova, jer samo izgradnjom Koridora 10, obnovom železnice i druge infrastrukture možemo da krenemo napred i osiguramo bolji život građana", rekao je Tadić na proslavi LSV, održanoj u Master centru Novosadskog sajma.

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće danas, drugi put, obeležavanju godišnjice zločina Vojske Republike Srpske nad muslimanima u Srebrenici.

Predsednik Tadić u memorijalni kompleks u Potočarima odlazi sa porukom da proces pomirenja u regionu može biti okončan samo ukoliko sve nacije pristanu da se osećaju odgovorno za loše stvari koje su pojedinci činili u njihovo ime:

"Bez obzira na nacionalnost, ratni zločinci ne mogu biti slavljeni kao heroji - to je osnovna vrednost savremene civilizacije", poručio je Tadić.

Kada je pre pet godina, uprkos neodobravanju znatnog dela domaće političke javnosti, odlučio da u Potočarima prisustvuje obeležavanju desete godišnjice srebreničkog zločina, taj gest je u međunarodnoj zajednici tumačen kao hrabar vrednosni iskorak jednog naprednog političkog lidera.

Pola decenije kasnije, predsednik Tadić ponovo odlazi da se pokloni srebreničkim žrtvama, ali ovog puta to nije samo hrabar individualni čin, već kruna politike pomirenja i regionalne saradnje po kojoj je Srbija prepoznatljiva poslednjih godina.

Predsednik Tadić na ovogodišnju komemoraciju u Potočarima odlazi sa nesumnjivom podrškom vlade i parlamenta, koji je 30. marta usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

U Deklaraciji se taj zločin osuđuje bez ikakvih uslovljavanja i izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se tragedija spreči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: