HSLS izlazi iz vladajuće koalicije

Predsednik HSLS Darinko Kosor, potvrdio da su članovi Centralnog veća i predsedništva HSLS, odlučili da napuste vladajuću koaliciju.

Izvor: B92

Subota, 10.07.2010.

20:08

Default images

"Odluka je bila teška, ali izlazimo iz vladajuće koalicije nezadovoljni njenim radom i zbog optužbi da smo nelojalan partner", rekao je Kosor.

On je dodao da je Hrvatsko socijalna libealna stranka "časna stranka", koja ne može da pređe preko optužbi za nelojalnost.

Kako prenose hrvatski mediji, posle ove odluke može se očekivati da se dosadašnja potpredsednica HSLS Đurđa Adlešić vrati u Sabor, a da troje državnih sekretara podnesu ostavke.

Darinko Kosor je najavio pre nekoliko dana da će na današnjoj sednici Centralnog veća u Rijeci, predložiti da HSLS napusti koaliciju na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom i premijerkom Kosor i pridruže se opoziciji.

Riječki "Novi list" tada je objavio da uskraćivanje podrške dva poslanika HSLS neće ugroziti stabilnost Vlade koja u Saboru ima većinu od 79 glasova, dva više od potrebnih 77, ali da Darinko Kosor želi da pre jesenjeg rebalansa budžeta Hrvatske, "isčupa HSLS iz političkog zagrljaja" za koji procenjuje da je gubitnički.

Današnji sastanak Centralnog veća HSLS, pre kraja je napustio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, koji je glasao protiv izlaska liberala iz vladajuće koalicije.

HSLS je početkom 2000-ih, za vreme vladavine koalicije na čelu sa Socijaldemokratskom partijom premijera Ivice Račana, izašao iz koalicije, ali je to dovelo do rascepa stranke.

Tada je deo poslanika i zvaničnika iz redova HSLS izvršne vlasti osnovao stranku Liberalni demokrati, koja se kasnije spojila s Hrvatskom narodnom strankom (HNS), Radomira Čaćića, koja sada ima pet poslanika u Saboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: