Milosavljević: Bolje krajem godine

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da očekuje da će građani krajem godine osetiti prva poboljšanja standarda.

Izvor: B92

Subota, 10.07.2010.

09:33

Default images

Milosavljević kaže da kretanje kursa neće ugroziti pozitivne ekonomske pomake koje je Srbija postigla.

"Sve pokazuje da ćemo 2010. završiti pozitivno, da će cene i inflacija ostati u projektovanim okvirima. To su jaki argumenti da se krajem godine odmrznu plate i penzije, i oseti realni boljitak", rekao je Milosavljević za "Novosti".

On je kazao da se ne slaže sa tvrdnjma pojedinih privrednika da se krizi ne nazire kraj i da Srbiju tek čeka najteži period, navodeći da "rast proizvodnje pokazuje da je nekim privrednicima krenulo nabolje, ali su očigledno u javnosti glasniji oni kojima je teže i koji imaju više problema".

"Nema dileme da se teško živi. Ako građani ne veruju Vladi i našim institucijama, neka pogledaju evropske podatke o kretanju cena u 37 zemalja Evrope. Srbija je među državama koje imaju najniže cene i jedna je od najpovoljnijih zemalja Evrope za život", rekao je Milosavljević.

On je kazao da najveći problem imamo sa cenama goriva i luksuzne odeće i obuće koje su iznad cena u EU, dok smo kod hrane, pića, komunalija među dve-tri najjeftinije zemlje u Evropi.

Ministar Milosavljević je ocenio da nije pravi trenutak za povećanje PDV jer bi se to prelilo na cene i oslabilo kupovnu moć i standard.

"Za to nije dobar ni politički momenat, jer su plate i penzije zamrznute. I treće, ako se to pitanje otvori, Vlada bi mogla da se polarizuje, a neke kolege to bi mogle da iskoriste kao osnov neke buduće političke kampanje", rekao je on.

Milosavljević je istakao da "srpski brendovi ostaju naši, bez obzira na vlasnika", jer je bitno da novi vlasnici ulažu u te proizvode, izvoze ih, upošljavaju ljude.

"Verujem da je cifra od oko 380 miliona evra, koliko je 'Atlantik grupa' platila za 'Drogu kolinsku', garancija da će i naši brendovi biti očuvani. 'Apatinska pivara' je promenila dva vlasnika, ali je 'jelen pivo' i dalje naše", rekao je Milosavljević.

On je kazao da ostaje pri predlogu da se dodatno oporezuju biznismeni koji u Srbiji posluju preko ofšor kompanija, jer "postoji velika nesrazmera između bogatstva uspešnih ljudi i poreza koje plaćaju državi".

"Nisu oni lično prezaduženi, nego kompanije koje su kupili u procesima privatizacije. Vidim da oni i dalje solidno žive, u velikim i moćnim vilama, da se takmiče u dužini i snazi brodova, automobila, aviona. Čestitam im na tome što su uspešni, ali obaveza države je i da na takvo bogatstvo naplati porez", rekao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: