Teslin rođendan - dan nauke

Ministarstvo za nauku pokrenulo inicijativu da se ubuduće dan rođenja svetski poznatog naučnika Nikole Tesle - 10. jul obeležava kao Dan nauke.

Izvor: Beta

Subota, 10.07.2010.

13:20

Default images

Ovo je izjavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Đelić je povodom 154 godine od rođenja naučnika, rekao da se nada da će Vlada Srbije do septembra prihvatiti tu inicijativu i najavio da se razmatra mogućnost da UN bude predloženo da se dan Teslinog rođenja obeležava i kao svetski dan nauke.

Đelić je podsetio na značaj Nikole Tesle za svetsku nauku i rekao da je Srbija ponosna zbog toga što se neke zemlje, poput SAD i Hrvatske, bore za Teslino nasleđe i ističu da je on deo svog života proveo upravo u tim državama.

On je ponovio da država namerava ozbiljno da ulaže u srpsku nauku jer će, kako je rekao, 21. vek pripadati onim zemljama koje budu prepoznale značaj razvoja nauke.

Prema njegovim rečima, u naredne četiri godine u domaću nauku biće uloženo 800 miliona evra, što je novac koji će biti investiran u razvoj naučnih centara i institucija, opremanje istraživačkog doma u Petnici, za izgradnju stanova za naučnike i za povratak domaćih naučnika koji trenutno rade u inostranstvu.

Đelić je rekao da će, kada hrvatski predsednik Ivo Josipović bude uskoro došao u Beograd, biti reči i o očuvanju Tesline rodne kuće u toj zemlji.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković je podsetio na brojne projekte vezane za tog velikog naučnika koje je muzej sproveo u prethodnom periodu, među kojima je i izgradnja depoa u suterenu te institucije u kojoj će na odgovarajući način biti čuvana i restaurirana Teslina arhiva.

Jelenković je dodao da je u planu i izdavanje knjige u kojoj će biti opisani Teslini neostvareni patenti i podržao inicijativu da se za svetski dan nauke proglasi 10. jul, kada je rođen Tesla, jer se radi o naučniku koji je, kako se izrazio, "izmislio 21. vek".

Nikola Tesla se rodio u selu Smiljan kod Gospića, u tadašnjoj Vojnoj krajini u sastavu Austrije, 10. jula 1856. a umro je sedmog januara 1943. godine u SAD.

Smatra se jednim od najznačajnijih savremenih naučnika koji je doprineo tehnološkom progresu čitavog sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica mere za magnetnu indukciju dobila ime "tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: