"Srebrenica - mapiranje genocida"

Inicijativa mladih za ljudska prava predstavila je animaciju "Srebrenica - mapiranje genocida" koja kroz 17 mapa navodi dokaze o genocidu u Srebrenici.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2010.

15:41

Default images

Projekat treba da pomogne da se razumeju uzroci genocida koji se dogodio i da mladima u Srbiji i Bosni omogući da saznaju sve činjenice o Srebrenici.

DVD će na 15. godišnjicu genocida u Srebrenici objaviti sarajevsko “Oslobođenje”, dan kasnije beogradski dnevni listovi će oglasom najaviti podizanje tog DVD-a na veb stranicu.

Projekat - DVD u trajanju od 220 minuta predstavlja novi žanr, dokumentarnu, interaktivnu animaciju, koja kroz 17 mapa predstavlja dokaze (tekstove, fajlove, crteže, fotografije, video metarijal) o genocidu u Srebrenici od 6. do 19. jula 1995. godine, rekla je predstavica Inicijative mladih za ljudska prava BiH Alma Mašić.

Cilj projekt koji treba da služi kao dugoročan i nepobitan dokaz je da novi model plasira kao univerzalni edukacijski model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida, odnosno uzroka i faza po kojima se on odvija.

"Za Inicijativu mladih za ljudska prava BiH projekat je posebno važan, jer će pre svega mladim ljudima u BiH i Srbiji, ali i regionu i šire, omogućiti da na jednom mestu kroz spoj moderne tehnologije i istorije saznaju činjenice o genocidu u Srebrenici", rekla je Mašićeva.

Prema njenim rečima, jedna od najvažnijih dimenzija projekta je da postane deo obrazovnog sistema i da bude sredstvo edukacije ne samo u BiH i regionu već i u na institutima i univerzitetima u celom svetu kako se Srebrenica više nikad i nikome ne bi ponovila.

Autorka projekta Suada Kapić je rekla da projekat ima za cilj i da stavi žrtve u prvi plan, a ne samo počinioce, da poruči mladima da moraju da znaju da ubijanje nije dozvoljeno i da ako postoji zločin mora da postoji kazna.

U Srebrenici će se u nedelju, 11. jula obeležiti 15. godišnjica genocida nad više od 8.000 Bošnjaka ubijenih u leto 1995, nakon što su tu muslimansku enklavu u istočnoj BiH, koja je formalno bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, zauzele snage Vojske Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: