Štrajkuju novinari u Italiji

Redakcije većine dnevnih novina u Italiji su zatvorene jer novinari štrajkuju zbog planova vlade da ograniči medijska izveštavanja.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2010.

15:37

Default images

Vlada tvrdi da je zakon o prisluškivanju, o kojem će se glasati u parlamentu 29. jula, potreban za zaštitu privatnosti pojedinaca od arbitrarnih istraga.

Kritičari tog zakona, međutim, kažu da će to ometati borbu protiv organizovanog kriminala i izveštavanje novinara o korupciji, prenela je agencija Rojters.

Zakonom bi bili ograničeni uslovi pod kojima sudije mogu da izdaju nalog za prisluškivanje telefonskih razgovora, a novinskim listovima bi bilo zabranjeno da objavljuju tako dobijene transkripte razgovora pre završetka preliminarne istrage, što može da potraje godinama.

Najveći italijanski sindikat novinara FNSI saopštio je da bi zakon "ozbiljno ograničio prava građana da znaju kako se sprovode sudske istrage i nametnuo ozbiljna ograničenja slobodnog protoka informacija".

Neki od malobrojnih novinskih izdanja koja su danas izašli u prodaju su "Il Đornale", čiji je vlasnik brat italijanskog premijera Slivija Berluskonija, i kako navodi britanska agencija, dnevnik naklonjen Berluskoniju "Libero", koji je saopštio da su "istinska prepreka dostizanju pravde nekontrolisana prisluškivanja".

Italijanske novine su često objavljivale transkripte razgovora dobijene iz policijskih prislušnih uređaja pre nego što postanu dokazi u sudskim postupcima, čime su otkrile više slučajeva korupcije na visokom nivou.

Pitanje zakona o prisluškivanju izazvalo je rasprostranjene proteste i produbilo neprijateljstvo između Berluskonija i Đanfranka Finija, predsednika donjeg doma, sa kojim je italijanski premijer osnovao vladajuću partiju Narod slobode.

"Velikoj demokratskoj zemlji potrebne su snažne, slobodne i autoritativne novinske službe", izjavio je Fini ove sedmice.

U italijanskin novinama skoro se svakodnevno spekuliše da bi njihovo neprijateljstvo moglo izazvati raspad koalicije, što bi dovelo do imenovanja nove vlade ili prevremenih izbora, naveo je Rojters.

Sporni zakon italijanski Senat usvojio je pre mesec dana, a da bi stupio na snagu mora da bude izglasan u Predstavničkom domu i da ga potpiše predsednik države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: