Najmanja violina na svetu

Inovator Vladimir Kulić iz Borova napravio je najmanju violinu na svetu koja svira. Duga je 28 milimetara, a možete da je kupite za milion dolara.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2010.

10:13

Default images

Izrađena je od drveta čikaka sa Balija, dok je struna od dlake indijanskog konja iz Bolivije. Spremna je za Ginisovu knjigu rekorda.

Ovo je prava, originalna violina, a ovo njen najmanji brat na svetu, tvrdi Vladimir. Manja je od kaziprsta, a proizvodi zvuk. I toliko laka da stane na strune starije sestre.

Za izradu ni 3 centimetara duge violine, Kulić je upotrebio cikaku-drvo s Balija.

Strune su od dlake indijanskog konja, a gudalo od drveta mugu s Novog Zelanda. Dva je meseca strpljivo gradio svoju minijaturu, delovi su pucali, pa je morao ispočetka.

“Verujte mi da sam dah zaustavio, dah-da mogu probušiti, manji trzaj ili bilo šta i ona puca”,rekao je Kulić.

Tek treća je bila uspešna. I na njoj sada može zaguditi.

Stručnjaci su sigurni da violina neće proizvoditi kvalitetan zvuk.

“Podseća više na nekakvo škripanje. Mislim da to nema nikakvog tona, ali jako je simpatično, i zanimljivo je to što je gospodin imao ideju da napravi tu violinicu”, rekla je upravnica muzičke škole u Vukovaru, Jadranka Uzelac.

No mogla bi ipak postati najpoznatija violinica, ako se proda za milion dolara.

Do tada će ostati na polici. U društvu minijaturne usne harmonike. Njih dve bi svog inovatora trebale uskoro upisati u Ginisvu knjigu rekorda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: