Sedmoro uhapšeno zbog korupcije

MUP Srbije je uhapsio službenika Fonda za razvoj i još šest osoba zbog malverzacija s kreditima Fonda za razvoj koji su bili namenjeni privrednicima.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

19:27

Default images

Grupa je osumnjičena da je pronalazila zainteresovane za kredite kod Fonda za razvoj, bez namere da se njihovi vlasnici zaista bave registrovanom delatnošću.

Policija sumnja da je na taj način zaključeno 95 ugovora na osnovu kojih je iz budžeta Srbije isplaćeno 200 miliona dinara.

Uhapšeni pravnik - procenitelj rizika u ''Fondu za razvoj Republike Srbije'' Radovan Mitrović, kao i Miodrag Miletić iz Ivanjice, Dragić Janjić iz Pančeva, Radoš Dostanić iz Lučana, Siniša Milutinov iz Pančeva, Milinko Mijailović iz Ivanjice i Radenko Dacović iz Užica.

Osumnjičeni se terete da su od februara do jula ove godine, pronalazili osobe zainteresovane za dobijanje povoljnih početnih tzv. ''start-ap'' kredita i kredita za već postojeća preduzeća kod ''Fonda za razvoj Republike Srbije'', bez namere da se njihovi vlasnici bave delatnošću za koju su se registrovali.

Uhapšeni su zahteve pripremali prikupljanjem i sačinjavanjem lažne dokumentacije a osumnjičeni iz Fonda za razvoj je zahteve prioritetno obrađivao i rešavao pozitivno. Na osnovu tih procena zaključeno je 95 ugovora o kreditima na osnovu kojih je iz budžeta isplaćeno 200 miliona dinara.

Za odobravanje kredita dobijali su novac kao protivuslugu, a Mitrović je uhapšen u Užicu u trenutku kada je primao mito od 3.000 evra i 100.000 dinara.

"Ova kriminalna grupa na čelu sa Mitrovićem i vlasnicima više privatnih agencija koje su pravile fiktivne biznis planove pronalazila je lica koja nisu bila zainteresovana niti su ispunjavali uslove za dobijanje kredita Fonda za razvoj republike Srbije. Ovim licima su isplaćivali novčana sredstva a zauzvrat uzimali proviziju", rekao je Milorad Veljović, direktor policije.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja rečeno je da je kontrola izdavanja kredita iz Fonda za razvoj počela pre oko godinu dana, po nalogu tog ministarstva, i da je do sada podneto oko 50 krivičnih prijava, a dokumentacija je predata policiji na dalju obradu.

"Nastavićemo da strogo kontrolišemo sve subjekte koji dobijaju kredite Fonda, kao i na koji način te kredite realizuju", rečeno je u Ministarstvu ekonomije.

Navodi se da će država nastaviti da odobrava kredite preko Fonda, jer ih većina firmi dobro koristi, dok su zloupotrebe primećene u dva do tri odsto slučajeva. Direktor policije je rekao i da je prema operativnim sazanjima broj odobrenih kredita veći i da su odobrena sredstva od 20 miliona evra.

Veljović nije mogao da odogovori na pitanje da li se u narednim dana u okviru ove akcije mogu očekivati privđenja i čelnika nekih krupnijih privrednih subjekata.

"To ćemo videti u daljim proverama. Saznanja ukazuju da su sredstva daleko veća i broj ovako isplaćenih kredita daleko veći. Ono što želim da kažem je da smo imali punu saradnju Ministarstva za ekonomiju i razvoj", naveo je on.

Akcija je pokrenuta pre godinu dana, kada je ministar ekonomije Mlađan Dinkić dao nalog da se izvrši kontrola kredita koje je Fond za razvoj odobravao.

Početkom godine podneto je preko 50 krivičnih prijava, a sva dokumentacija je dostavljena policiji.

Vlada je imenovala novu direktorku Fonda za razvoj - Slađanu Backović, pošto je dosadašnjoj direktorki Oliveri Božić istekao mandat.

Božićeva je u februaru izjavljivala da postoji ozbiljna zloupotreba sa novcem Fonda za razvoj, navodeći da se dešava da se preduzeće ekspresno zatovri nakon dobijanja kredita, a da se novac onda korisiti za ličnu upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: