Potraga za grobnicom u Rudnici

Uzorci zemljišta iz Rudnice kod Raške poslati su na analizu Građevinskom fakultetu u Beogradu kako bi se utvrdilo eventualno postojanje masovne grobnice.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.07.2010.

10:41

Default images

Veštačenje će pokazati da li na toj lokaciji ima materija koje bi ukazale na postojanje masovne grobnice, rekla je portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Danas su na licu mestu bili istražni sudija koji je naložio veštačenje, zamenik tužioca za ratne zločine i predstavnici Euleksa.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je naveo da treba da se obavi veštačenje strukture tla, postojanja organskih materija i da li je na toj lokaciji eventualno nabacivana zemlja.

Nakon toga će se utvrditi koje će biti naše sledeće procesne radnje, rekao je Vekarić i naveo da se analizira zemljište u dubini od šest metara. "Sa određenim stepenom verovatnoće, smatamo da posmrtnih ostataka ima tamo. Ukoliko ih nema, onda će i to biti značajna informacija", rekao je Vekarić i naveo da u ovom trenutku može da kaže da je u pitanju sekundarna grobnica.

On je rekao da je veoma važno da država Srbija pošalje jasnu poruku da onda kada se pojave svedoci i kada neko izrazi sumnju da se nečija tela nalaze na odredjenom mestu, Tužilaštvo pravovremeno reaguje.

"Ovo predstavlja odnos države Srbije prema žrtvama, bez obzira koje su nacionalnosti", rekao je on i naveo da Tužilaštvo za ratne zločine očekuje da se vrlo brzo istraže i tri lokacije na Kosovu gde se nalaze tela Srba, očekujući da će vrlo brzo biti dobijen odgovor od komisije za nestala lica sa Kosova.

Veštačenje je naredio istražni sudija Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, postupajući po predlogu Tužilaštva za ratne zločine, a u cilju utvrđivanja postojanja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je polovinom maja da se preduzmu istražne radnje na otkrivanju mesta eventualne masovne grobnice nedaleko od Raške u krugu preduzeća "Kosmetput" u Rudnici.

Tužilaštvo sumnja da su na tu lokaciju krajem maja ili početkom juna 1999. godine, pred kraj ratnih sukoba na Kosovu, prebačeni posmrtni ostaci iz primarnih grobnica u okolini Drenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: