Šešelj: Laž da sam naručio ubistvo

Lider SRS Vojislav Šešelj negirao večeras u sudnici Haškog tribunala da je iz pritvora naručio ubistvo Tomislava Nikolića, rekavši da je to "laž i kleveta".

Izvor: Beta

Sreda, 07.07.2010.

20:02

Default images

"Nikada u životu nisam bio umešan ni u jedno ubistvo i nedolično krivično delo", kazao je Šešelj, uz opasku da mu se do sada sudilo samo za političke delikte.

Kazao da je tvrdnja da je on naručio ubistvo Nikolića proizvod dogovora Aleksandra Vučića sa advokatima uhapšenog člana zemunskog klana Miloša Simovića.

"Vučić i Simovićevi branioci Želimir Čabrilo i Miloš Rasić dogovorili su se da instruišu Miloša Simovića da me lažno optuži radi što većeg javnog efekta", tvrdio je Šešelj, sugerišući da je cilj bio rast popularnosti Nikolićeve i Vučićeve Srpske napredne stranke.

Kao "najveći problem", Šešelj je naveo to što "i Nikolić i Vučić tvrde da sam naručio ubistvo preko svoje žene Jadranke Šešelj". Ocenio je da je cilj tih tvrdnje da mu budu ograničene posete supruge u pritvoru u Sheveningenu.

Šešelj je upozorio sudije da će prestati da uzima lekove, većinom za srce, ukoliko mu, kao posledica tvrdnji da je ubistvo navodno naručio preko supruge Jadranke, Tribunal ograniči suprugine posete.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti uzvratio je optuženom da "ne ucenjuje". Sudija Antoneti napomenuo je i da još nije dobio odgovor srpskih vlasti na pismo kojim je zatražio više informacija o ovoj aferi. Drugo dvoje sudija ogradilo se od tog pisma.

Lider radikala je sudijama preneo i tvrdnje Nikolića da je on preko Vučića ranije, dok su svi bili saradnici u SRS, već pokušao da iz
pritvora naruči jedno ubistvo, kao i da je novinar Dejan Anastasijević tvrdio da Šešelj stoji iza pokušaja njegovog ubistva.

"Pojavile su se ponovo i optužbe da sam bio umešan i u ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića", kazao je Šešelj, naglašavajući da su to "sve klevete i laži".

Šešelj je naznačio i da su njegovi saradnici podneli krivične prijave protiv Nikolića, Vučića i advokata Miloša Simovića.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao pošto je protiv njega podignuta optužnica zbog zločina nad nesrbima 1991-93.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: