Razmena špijuna Rusija-SAD?

Ruski naučnik Igor Sutjagin, osuđen za špijunažu, mogao bi biti zamenjen za nedavno optužene "ruske špijune" u SAD, izjavila zastupnica naučnika Ana Stavickaja.

Izvor: Beta

Sreda, 07.07.2010.

17:21

Default images

Krajem juna je u Americi uhapšeno deset osoba, a za jednom se još traga, zbog sumnje da su špijunirale u korist Rusije.

Sutjagin je osuđen na 15 godina zatvora zbog špijunaže, a moskovski mediji navode da bi mogao da bude zamenjen za osobe "potrebne Rusiji" koje su u Engleskoj ili SAD, što bi bilo u skladu s nekadašnjom sovjetskom praksom.

Visoki funkcioner Javnog komiteta za zaštitu naučnika Ernest Čornij izjavio je da je Sutjagin prekjuče izveden iz zatvora gde je izdržavao kaznu i da je dovezen u Moskvu u istražni zatvor Lefortovo.

"Doneta je odluka da bude poslat u Englesku, kako bi bio zamenjen za ljude koji su Rusiju važniji nego on", naveo je Čornij.

Ruski akademik, šef javnog Komiteta za zaštitu naučnika Jurij Rižkov takođe je izjavio da je Sutjagin prebačen u Moskvu.

U ruskoj službi za upravljanje zatvorima pri Ministarstvu pravde nisu ni potvrdili ni demantovali da je Sutjagin preveden u Moskvu.

Stavickaja je kazala da može biti zamenjen za optužene za špijunažu u SAD i Engleskoj u korist Rusije, i da je on to "saopštio svojim roditeljima".

"Jedanaest osoba biće zamenjeno za 11 osoba, a među njima je i Sutjagin", navela je ona.

Sutjagin je 2004. godine optužen na 15 godina zatvora zbog davanja podataka iz oblasti gradnje atomskih podmornica nove generacije, kao i podataka o borbena gotovost ruskog atomskog naoružanja. Istraga tvrdi da je za te podatke dobio 25 hiljada dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: