Belgija: Širenje EU "prema zasluzi"

Belgijski premijer Iv Leterm smatra da sve zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji treba ocenjivati indivudalno, prema njihovim zaslugama.

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2010.

16:31

Default images

"Proširenje je važan element. Treba odlučno voditi pregovore sa zemljama kandidatima, koje treba ocenjivati isključivo prema vlastitim zaslugama", rekao je Leterm.

Leterm je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, predstavljajući program belgijskog predsedništva, kazao da očekuje da pregovori sa Hrvatskom uđu u završnu fazu u drugoj polovini ove godine.

Belgijski premijer je najavio i da će za vreme belgijskog predsedništva Island započeti pristupne pregovore, da će pregovori s Turskom biti nastavljeni svojim ritmom i da će predsedništvo učiniti sve što može kako bi se omogućio početak pristupnih pregovora s Makedonijom.

Kao prioritete belgijskog predsedništva Leterm je istakao održivi privredni rast u cilju finansiranja socijalnog modela, socijalnu koheziju, zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena, sigurnost građana i ulogu EU u svetu, prenela je hrvatska agencija Hina.

Belgija je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji od Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: